От около 7 млрд. от хората, които живеят на Земята, близо 6 млрд. имат мобилен телефон. Тези данни са малко шокиращи, имайки предвид, че 4,5 млрд. имат достъп до работеща тоалетна.
 

Как тези вече незаменими устройства променят тялото и мозъка ни?

Когато гледаме телефона, ъгълът на гръбначния стълб е еквивалентен на случая, когато 8-годишно дете седи на врата ни. Това е обезпокоително, имайки предвид, че хората прекарват средно около 4,7 часа дневно, гледайки в телефона си. 
 
Това, в комбинация с времето, прекарано на компютъра, допринася за развитието на късогледство. Около 93% от хората на възраст между 18 и 29 години съобщават, че използват смартфона си като начин да се спасят от скуката, вместо да четат книги или да се срещат с други хора. Така се развива и нова фобия – номофобия – страх да останем без телефона си. 
 
Наблюдават се и промени в мозъка. Алфа вълните обикновено се свързват с „будната релаксация“,  докато гама вълните – със съзнателната концентрация. От проведени експерименти става ясно, че когато мобилният телефон предава, например по време на разговор, силата на алфа вълните в мозъка е значително повишена. Това означава, че телефонът буквално може да промени начина, по който мозъкa функционира. 
NEWS_MORE_BOX
 
Смартфонът може и да наруши съня. Екранът му излъчва синя светлина, която променя циркадните ритми като по този начин съкращава времето, което прекарваме в дълбок сън. Недоспиването крие различни рискове за организма, включително повишен риск от развитие на диабет, рак и затлъстяване
 
Препоръката на специалистите е да не използваме никакви технологии 2 – 3 часа преди лягане, за да бъде сънят качествен.