Замърсяването на въздуха има пряко влияние върху теглото на новороденото, твърдят учени от Пекин.
 
Те открили, че непосредствено след Олимпиадата в китайската столица през 2008 г., покрай която местното правителство ограничи производството на вредни емисии във въздуха и намали броя на превозните средства по пътя, броят на здравите и родени с оптимално тегло бебета значително се повишил.
 
Изследването им анализира данните на 83 672 бебета, родени в периода, през който масивната държавна намеса отстрана на китайското правителство намали нивото на вредните прахови частици във въздуха с до 59%.
 
Експертите изчислили връзката между замърсителите, основните сред които ауспусите на автомобилите, емисиите от електростанциите и битовата прах, и здравословното състояние на най-малките.
 
По техни сметки всяко нарастване на замърсяването с 5 микрограма на кубически метър въздух увеличава почти двойно опасността от раждане на бебе с 18% по-ниско тегло.
NEWS_MORE_BOX
 
За ниско тегло на новороденото се приемат стойности под 2,5 кг.
 
Поради това недоносените бебета страдат от множество усложнения, като например смърт няколко седмици след раждането или различни хронични заболявания в последствие.
 
Като най-честото усложнение се приемат болестите на дихателната система.
 
Специалистите посочват, че мръсният въздух е вреден за всеки индивид, въпреки че рискова група са бременните жени и техния плод.
 
Добрата новина обаче е, че дори и минималните усилия в ограничаване на замърсителите може да доведе до резки и много положителни промени за общественото здраве изобщо.
 
Замърсяването на въздуха се посочва като една от най-големите опасности за човешкия живот в световен мащаб. В дългосрочен план то причинява смъртта на милиони хора.