Всеки път, когато мием зъбите си сме убедени, че четките за зъби напълно ни отървават от плаката и бактериите, и ни предпазват от заболявания на зъбите. Това съвсем не е така, особено ако използваме стара четка.
 
Миенето на зъбите е основно в поддържането на хигиената на устната кухина. Въпреки това, ако мием зъбите си толкова често, колкото препоръчват специалистите – два пъти дневно, то четката ни „остарява“ твърде бързо. 
 
Това никак не е добре, тъй като износените четки за зъби стават далеч по-малко ефективни в почистването и борбата с кариесите.
 
„Когато косъмчетата на четката изстънеят, те реално не могат да проникнат между зъбите. Така ефективността при миенето на зъбите спада“, обяснява д-р Джонатан Абенейм, зъболекар и преподавател в Нюйоркския университет. 
 
Захабената четка за зъби може да се окаже проблем, но решението е просто – да я заменим с нова, категорични са специалистите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Американската стоматологична асоциация препоръчва да сменяме четките си на максимум три до четири месеца. Ако сме били болни пък, периодът се скъсява. 
 
Проучване, проведено от Университета в Манчестър, е установило, че в четката за зъби се съдържат най-малко 10 милиона бактерии, включително стафилококи и ешерихия коли. Стряскащо, нали?
 
В същото време, в устната кухина постоянно живеят между 100 и 200 вида бактерии, повечето от които пренасяме именно върху четката си за зъби.
 
Нещо повече – тези бактерии могат да се пренесат и на съседни четки за зъби, което от своя страна повишава риска от различни инфекции
 
С други думи, смяната на четката за зъби на всеки три до четири месеца е също толкова важна, колкото това да мием зъбите си два пъти дневно.