В условия на пандемия и извънредни мерки, когато полагаме усилия да предпазим здравето си от непознатата инфекция съвсем логично е да се запитаме дали е възможно да се заразим с коронавирус от пощенски пратки. Към въпроса включваме и всички пакети, които могат да ни бъдат доставени чрез куриерска фирма или доставка от самия продавач.


В магазините ни за хранителни стоки, особено на водещите вериги, се организира бързо и персоналът започна да използва маски и ръкавици за еднократа употреба. Същото се отнася и за някои производители и доставчици на бързи храни. Подобна мярка значително ограничава риска от предаване на вируса чрез допир. Прилагането ограничава и попадането на водни капчици от устата, например при говорене.


Предвид че в момента онлайн търговията бележи ръстове, за да се уверите в безопасността на пратката си, можете да направите връзка с доставчика и да уточните, по какъв начин той ви гарантира спазването на предпазните мерки срещу разпространението на вируса. Ако усетите, колебание, пренебрегване или фалш, се замислете дали бихте рискували, ако се касае за готова за консумация храна.Как бихте могли да процедирате в останалите случаи?


Преди няколо дни излезе проучване в New England Journal of Medicine за жизненоспособността на коронавируса върху различни повърхности. Първо, трябва да уточним, че пренасянето на вируса чрез капчици има две форми. Едната е чрез капчици слюнка, които отделяме при говорене, кашляне кихане. Това оказва се е по-малко рисковият вариант за пренасяне на вируса в момента, най-малкото защото масово взимаме предпазни мерки – стоим на дистанция от 2 м един от друг, слагаме маски, мием често съцете си и почистваме контактните повърхности, носим ръкавици. Далеч по-опасни са микроскопичните аерозолни водни капчици, които се отделят в процеса на дишане и насищат въздуха. Тези капчици са по-леки и де факто насищат въздуха ни. Ето защо проветряването е важно и не трябва да допускаме контакт с предмети от подобна среда – наситена със заразен въздух.


Експериментите на въпросния екип учени е изследвал жизнеността на коронавируса чрез десетина експеримента. Обобщено резултатите са, вирусът се запазва жизненоспособено до 72 часа върху стомана и пластмаса и до 24 часа върху картон; за мед е 8 часа. 


Какво означава това? Времето от изпращането до получаването на пощенската пратка и част от куриерските пратки обикновено надхвърля 72 часа. Дори и да не е така бихте могли да предвидите време за удължаване на получаването на пратката или място, където да я оставяте за ден-два, ако искате да се чувствате по-сигурни. Тук много по-важно е от куриерската фирма да спазват необходимите мерки.


Куриерските фирми у нас обикновено опаковат пратките в наелонови пликове, което далеч повече улеснява задачата ни да се предпазим от вируса. За целта е достатъчно след отстраняването на плика да измием отново ръцете си внимателно за минимум 20 секунди. Същото се отнася и за опакованите с хартия или картонени колети, като естествено се погрижим за моменталното изхвърляне на опаковките, без да разнасяме пратките излишно у дома си. 


Според експертите от СЗО вероятността човек да се зарази от търговски стоки е ниска, а рискът да стане същото от пакет, който е пътувал и е бил излаган на различни условия и температура, е минимален.


Досега не са известни случаи на заразяване на човек от търговска стока или пратка. Според водещи американски експерти, един от които Бен Чапман, специалист по безопасност на храните от Университета в Северна Каролина, който изучава взаимодействието на патогени и повърхности, въпреки че вирусът може да попадне и да остане жизненоспособен върху опаковките, те не се идентифицират като рисков фактор за предаването на зараза. За The New York Times той казва, че просто би измил ръцете си след поемането на пратката и отстраняването на опаковката, вместо да изпозва дезинфектант или да я почиства с белина. „Предпочитам да запазя добрите средства за дезинфекция за рисковите повърхности, а миенето на ръцето върши също толкова работа, колкото и пръскането.“ уточнява той.


В тази връзка китайски изследователи от Хонгонгския универиситет провеждат много по-рано експеримент, при който чрез имитиране на кихане разпръскват пандемичния SARS-CoV-2 върху повърхности. Те не откриват върху пакетите от хартия заразен вирус след 3 часа.


Далеч по-опасна се оказва хирургичната маска, по чийто външен слой се установяват вируси и след седем дни!


Обръщаме ви внимание, че след всеки допир на пари трябва да измивате ръцете си.

 

Библиография:

1. You’ve Got Mail. Will You Get the Coronavirus? By Nicola Twilley, The New York Times

2. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1, The New England Journal of Medicine