Лятото налижава, въпреки необичайното хладно време в момента. Не се ли питате вече дали комарите при ухапване не могат да пренасат коронавируса? Та, нали те са причина за разпространението на някои заболявания – въпросът е логичен особено за онези, които си знаят какво ги чака при затоплянето на времето и късите ръкави...


Микроорганизмите, които могат да пренасат комарите чрез ухапване, са причина за милиони тежки случаи на заболявания. Чрез тях се предават заболявания като Западнонилска треска, денга, зика, жълта треска, малария и редица други. 


Но, за да се случи заразяване от болен с инфекциозно заболяване чрез комар на друг човек трябва да се има предвид, че процесът е доста сложен. Обикновено хората имат погрешната представа, че при ухапването става смесване на кръв от едни на друг човек, сякаш комарът работи с инструмент. Всъщност, комарът смучи кръвта и от устния му апарат тя попада вътре в храносмилателната му система. За да стане вирусоносител, е необходимо вирусът да престои в храносмилателната му система поне няколко седмици, да инфектира повърхностните клетки в храносмилателната му система, слюнчените жлези и цялото му тяло. Този процес отнема минимум няколко дни до седмици. Отделно стои въпросът, че по пътя си среща множество защитни бариери и всъщност шансовете му да оцелее са нищожни.Чрез комарите не могат да се преладат всички вируси. Например комарите не се заразяват и не предават ХИВ, тъй като извън гостоприемника човешкият имунодефицитен вирус загива за минути. Попадайки в храносмилателната система на комара, той не може да се размножава и загива. 


Ебола също не може да се предаде чрез комари и това е доказано от учените след множество експерименти, дори когато е въвеждан умишлено в организма им. 


На този етап не съществуват никакви научни дозакателства, че коронавирусът може да се предава чрез ухапване от комар. SARS-Cov-2 е вирус, който се предава по въздушно-капков път – при кашлица, кихане, говор, или чрез докосване на заразени повърхности. Няма данни за пренасянето му чрез комари.


Ако все още се чувствате несигурни, то можете да вземете обичайните мерки за защита от ухапване от комари. Дома си може да предпазите чрез мрежи или специални устройства, себе си – чрез нанасянето на подходящи репеленти.


Запомнете: много по-важно е да съблюдава изрядна хигиена, често да миете ръцете си, да избягвате струпването на хора, отколкото да се тревожите от ухапването на комар.