Въпреки че еднократните мокри кърпички осигуряват удобство във всеки един момент, то използването им сериозно вреди на околната среда.


Всъщност, повечето видове мокри кърпички съдържат пластмаса, която ги прави по-здрави. Това е плюс за тези, които ги използват, но е голям екологичен проблем, тъй като те не се разлагат изцяло. С течение на времето се превръщат в микропластика, която може да представлява заплаха за живота на морските обитатели, ако се окажат във водна среда. Според The National Ocean Service пластмасата е най-често срещаният вид отпадък във водните басейни, която се открива в океани, морета и езера. Смята се дори, че отлагането на мокрите кърпички във водата може да промени формата на някои речни корита.


Твърди се, че микропластиката редовно се поглъща от морските обитатели, които са консумирани от хората. Проучване от Калифорнийския университет през 2015 г. потвърждава това, тъй като се установява, че около ¼ от рибата, изкупувана от рибните пазари в Калифорния и Индонезия, носи изкуствени отломки като пластмасаЗа да се предпази околната среда, трябва да се вземат спешни мерки. Начин това да се случи е по-рядкото използване на мокрите кърпички. Това може да стане, ако например ръцете се измиват със сапун и вода, повърхностите се почистват с кърпа за многократна употреба вместо с мокри кърпи. За родителите отказът от кърпичките може да се окаже по-трудна задача, но въпреки това е силно препоръчително да се направи. В допълнение, по този начин може да се предотвратят евентуални реакции на чувствителната бебешка кожа, тъй като повечето от тях съдържат аромати, които дразнят.


Друг начин е използването на екологични кърпички, въпреки че те не са толкова лесно достъпни и са малко по-скъпи. Със сигурност, е по-трудно, ако не се използват мокрите кърпички, но трябва да се помни, че те не са пръв приятел на планетата.