В наши дни изглежда, че почти всяка покупка за домакинството може да крие риск за здравето и съдовете за готвене не правят изключение. Така например тефлоновите тигани и алуминиевите тенджери е добре да се сменят на всеки няколко години заради химикалите и металите, които се отлагат в храната при използването им.

 

Има ли наистина риск за здравето?


 

Притесненията за безопасността на повечето съдове за готвене са основателни само при наличието на определени заболявания. Например при чувствителност към никел е добре да се избягват съдовете от неръждаема стомана и мед. За хората, които имат хемохроматоза, чугунът не е добър вариант заради желязото, което се натрупва в храната при готвене.

 

Влияние върху околната среда

 

Тенджерите и тиганите са сред опасните за околната среда отпадъци заради начина, по който се произвеждат, и поради факта, че са неразградими. Като купуваме качествени съдове за готвене, които са по-издръжливи, и използваме дървени бъркалки, които не увреждат покритието им, се грижим и за околната среда.

 

Алуминиеви съдове за готвене

 

Алуминиевите съдове са леки, евтини и се почистват лесно. При готвене с тях в храната се отлага алуминий, което през последните години предизвика опасения дали не води до по-висок риск от развитието на болестта на Алцхаймер. Проучванията обаче не са открили досега пряка връзка между алуминия и болестта на Алцхаймер.

 

Съдове от анодизиран алуминий

 

Съдовете от анодизиран алуминий се обработват със специален киселинен разтвор, който променя поведението на метала. Съдовете от анодизиран алуминий са по-лесни за почистване, имат „незалепващи“ свойства и се смята, че отделят по-малки количества от метала в храната в сравнение със съдовете от обикновен алуминий.

 

Съдове за готвене от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е метална сплав, която съдържа желязо, хром и никел. Почистването на тези съдове е лесно, стига да се накиснат веднага след употреба и да се използва мазнина при готвенето. Няма основания да се смята, че готвенето с тях вреди на здравето, освен при хора с алергия към никела. Най-трайни са съдовете със сърцевина от мед или алуминий.

 

Керамични тигани и тенджери

 

Керамичните тенджери и тигани всъщност са изработени от метал и имат незалепващо покритие на керамична основа. Смятат се за безопасни, но тъй като са отскоро на пазара не са проучени така добре, както други материали за готвене. Установено е обаче, че при термична обработка при високи температури керамичните съдове са по-безопасни от тефлоновите тенджери и тигани. Качеството им зависи от материала, използван за запечатването на керамиката, тъй като в някои случаи той може да отделя нежелани вещества, като например тежки метали.

 

Чугунени съдове за готвене

 

Чугунените съдове са известни със своята издръжливост. При използване на подходяща мазнина за готвене имат незалепващи свойства и придават на храната характерен привкус, който другите тенджери и тигани не могат да дублират. Чугунът съдържа желязо, което при готвене може да се отложи във храната. Поради това чугунените съдове се препоръчват за хората с анемия. Тяхната цена е по-висока, но в крайна сметка си заслужава заради издръжливостта им. Хората, които са с хемохроматоза е добре да избягват този вид съдове заради неспособността на организма им да абсорбира и задържа твърде много желязо в кръвта.

 

Тефлонови съдове за готвене

 

Съдовете за готвене с незалепващото покритие тефлон съдържат специфично вещество, за което бе доказано, че може да причини увреждане на щитовидната жлеза, белите дробове и дори треска и кашлица след вдишването на изпаренията от съда. Това състояние понякога се нарича „тефлонов грип“. Съставът на тефлона бе променен през 2013 г., за да бъде готвенето с него по-безопасно, но не ясно дали има резултат. Установено е, че при високи температури на готвене тефлоновото покритие се разпада и отлага в храната. Възможно е съставките, използвани, за да стане тефлонът „по-безопасен“, също да са токсични.

 

Медни съдове за готвене

 

Медните съдове провеждат добре топлината и при използването им в храната се отлага мед, която, подобно на желязото, има хранителна стойност за хората. Обикновено този тип тигани имат основа, изработена от неръждаема стомана, с медно покритие върху нея. Медта може да се отложи в храната в количества, които не са безопасни за консумация. Съдове от нелинирана мед не са безопасни за ежедневно готвене.

 

Съвети за безопасност при готвене

 

Назависимо от това с какви съдове готвите, следвайте тези съвети, за да сведете до минимум отлагането на всякакви метали и химикали в храната:

 

Не съхранявайте храна в тенджерите и тиганите, в които сте я приготвили, освен ако не сте използвали стъклени или каменни съдове за печене.

 

Избягвайте да използвате метални и остри прибори за разбъркване, тъй като могат да надраскат бързо покритието на съдовете за готвене.

 

Използвайте малко количество зехтин или кокосово масло, за да сведете до минимум количеството метал, което ще се отложи в храната.

 

Почиствайте добре тенджерите и тиганите след всяка употреба.

 

Сменяйте алуминиевите и тефлонови съдове на всеки 2 до 3 години, или когато се издраска покритието им.

 

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/safe-cookware

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4544973/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5135532/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4544973/