Мобилните апарати имат въздействие върху мозъчната дейност, според ново научно изследване. Последиците за здравето обаче все още остават неясни.


Мозъчната активност се увеличава значително след използването на джиесеми в продължение на 50 минути, констатират изследователите. Условие при измерването е наличието на антена на мобилен оператор наблизо.


Изследването не разглежда потенциалните канцерогенни ефекти от електромагнитните лъчения, излъчвани от апарата, а влиянието им върху мозъка, когато джиесемът е в непосредствена близост до ухото.За да се установи дали мобилният телефон засяга мозъчната активност, учените провеждат експеримент с 47 души. За целта те държат по един апарат до всяко едно от ушите си. Мозъчната активност се измерва два пъти. Веднъж, когато звукът на телефона от дясно е изключен в продължение на 50 минути и втори път без това ограничение. Тестовете имат за цел да установят ефекта върху обмятаната на глюкоза в мозъка.

 

Изследователите отчитат, че обмяната на веществата в мозъка не се променя и при двата теста. Резултатите са различни обаче, когато разговарящият по мобилен телефон е в близост до антена. Тогава активността  при орбиталната кора и темпоралния лоб е 7% по-висока и то само при включен телефон без да се говори по него.


Резултатите от проучването доказват, че интензивната употреба на мобилен телефонен апарат засяга мозъчната метаболитна активност, пояснява д-р Нора Волков, от Националния здравен институт на САЩ и ръководител на изследването. „Въпреки това, тези резултати не дават информация за потенциален канцерогенен ефект – или липсата на такива последици, от употребата на мобилни телефони.“, допълва експертът.

 

Друго проведено наскоро изследване показа, че използването на мобилните средства за разговор увеличава риска от рак на мозъка с 40%.