Според лекарите мобилните телефони трябва да се третират като лични вещи в една категория с четките за зъби, тъй като те са своеобразни инкубатори за бактерии.

 


Според резултатите от скорошно проучване в Аризона близо 1/4 от проверените телефони са били носители на бактерията MRSA (methicillin resistant Staphylococcus aureus) - специфичен щам на Staphylococcus aureus, устойчив на антибиотици.
 Вирусът не се повлиява от повечето антибиотици и може да бъде смъртоносен, ако имунната ви система е отслабена по някаква причина - операция, заболяване и др.MRSA е разпространен в болниците, но напоследък е бил открит в други обществени сгради, съблекални и мобилни телефони.Съветите на специалистите са потребителите да почистват веднъж седмично телефоните си с дезинфекциращи кърпички, за да се намали рискът от заразяване с MRSA.

 


Друго проучване показва, че клетъчните телефони, принадлежащи на болничния персонал може да са заразени с бактерии и могат да станат начин за пренасяне на болнични инфекции.
 Изследователите от турскиия унвиерситет Ondokuz Mayis са изследвари телефоните и ръцете на повече от 200 доктори и сестри, работещи в операционни стаи и спешни отделения.
 


Установено било, че 95% от мобилните телефони са заразени с поне един вид бактерия.  Тези  бактерии имат потенциала да причинят заболявания, вариращи от дребни кожни проблеми до смъртоносни инфекции.Близо 35% от тях са носели два вида бактерии, а над 11% са пренасяли 3 и повече вида. Най-притеснителното е, че един от 8 телефона е пренасял резистентен на метицилин стафилококов щам (MRSA), който се оказа голяма заплаха в болниците по света. Той е причината за над 60% от болничните инфекции в САЩ през 2005 г., където е заразил над 94000 пациенти, от които 19000 са починали. Само 10% от персонала са чистели редовно телефона си, въпреки че повечето са спазвали хигиенните предписания за миенето на ръцете, отбелязва изследването.Изследването предупреждава, че мобилните телефони могат да служат като резервоари за инфекции, които могат да улеснят предаването на бактерии от пациент на пациент в болнична обстановка.  Няколко щама на устойчиви на лекарства бактерии са като цяло безвредни за здрави хора, но могат да бъдат смъртоносни за пациенти в отслабено състояние, причинявайки пневмонии или кръвни инфекции. Изследователите подчертават, че са необходими още изследвания, за да бъдат потвърдени техните изводи, основаващи се на малка по обем извадка. Те призовават за разумни мерки за намаляване на риска от заразяване, особено често почистване на телефоните с дезинфектанти или анти-микробни материали. Забраната на мобилни телефони в болнична обстановка вероятно не е разумно, тъй като те често се използват за работа при спешни случаи.