Мълниите или светкавиците могат да провокират появата на главоболие или мигрена.

Според проучване проведено от изследователи от университета на Синсинати, намиращите се в радиус от около 30 км от светкавицата могат да са с повишен риск от главоболие или мигрена.

Една от причините мълнията да предизвиква главоболие са електромагнитните вълни, които тя излъчва. Появата и разнася гъбични спори, което води до замърсяване на въздуха. Комбинацията от тези ефекти може да причини силно и неприятно главоболие или мигренозен пристъп.

В проучването взимат участие 23 души от Охайо и 67 от Мисури, страдащи от мигрена. Средната възраст на доброволците е 44 години.

На участниците е зададено да водят записки за честотата и появата на главоболие в продължение на 3 месеца.

Изследователският екип установява, че доброволците са с 31% по-голям риск от появата на главоболие в дните, в които има светкавици. При доброволците с хронично главоболие или мигрена пристъпите са увеличили с 28%.

Изследователите използват математически модели, за да определят дали самата мълния е причина за повишена честота на главоболие или то може да се дължи на други климатични фактори. След отчитането на останалите климатични фактори се оказва, че мълнията само увеличава риска от главоболие с 19%.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Cephalalgia.

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря, съпроводен от гръмотевица.