Милиария е общият термин за група състояния, описващи проблематично задържане на отделената пот под повърхността на кожата. Това се дължи най-често на замърсявания и запушвания, които не позволяват на потта да се придвижи през каналчетата на потните жлези до повърхността на кожата. Това може да доведе до няколко типа обриви и дори кожни разранявания, възпаления и лезии.
 
Състоянието най-често е резултат от излагането на горещо и влажно атмосферно влияние и се усилва допълнително от носенето на твърде топли или плътни дрехи, наднорменото тегло или дългото залежаване, обикновено обхваща само част от кожата.
 
Най-честото проявление е познато като кристална милиария – когато каналчетата на потните жлези са запушени в най-горната част на епидермиса и потта е видима като подкожни балончета. Възпаление не е налично, балончетата са изпълнени с бистра, прозрачна течност и дори лекото разтриване е достатъчно за спукването им.
 
При по-острата проява - милария рубра, потта бива заклещена между горните и средните слоеве на епидермиса. Наблюдава се зачервяване около порите на потните жлези, възможни са леко продуване и сърбеж.
 
Възможни са още усложнения на състоянието със значително по-силни възпаление, подуване и болка.
NEWS_MORE_BOX
 
Състоянието засяга голяма част от възрастните, но най-вече децата и юношите. Само по себе си то не представлява заплаха за здравето – охлаждането на кожата с вода или мокра кърпа, избягване на високата атмосферна влажност и преките слънчеви лъчи обикновено са достатъчни за преминаване на състоянието в рамките на един ден.
 
Съветва се да се потърси лекарска помощ при бързото зачервяване, подуване или усилване на болката и сърбежа в засегнатото място. 
 
Макар състоянието рядко да се усложнява, засегнатите лица трябва да се наблюдават постоянно. Ако се образуват лезии и от тях започне да тече гной, пострадалия започне да изпитва втрисане или подуване на лимфните възли в областта на слабините, врата или подмишниците състоянието вече е ескалирало до инфекция, която може да засегне и кръвта – изисква се спешна медицинска помощ.