Излагането на електромагнитни полета се свързва с редица вреди относно здравословното състояние като репродуктивни проблеми, смущения в имунната система и туморни заболявания.


Оказва се, че електромагнитните вълни влияят и на появата на астма в детството според ново изследване.


При първото подобно проучване учените поставят уреди, които отчитат нивото на излагане на електромагнитни вълни при бременни жени, след което изследват доколко то определя риска от астма при новородените.


Експертите установяват, че децата на жените, изложени на електромагнитни полета, включително сешоари, микровълнови печки и електропроводи, имат до 3 пъти по-голям риск от развитието на астма.


Изследването е базирано на предишен проект, разработен от епидемиологът д-р Де-Кун Ли, който е автор и на настоящото изследване. Ли и неговият екип проследяват развитието на децата на изследваните жени и 13 години по-късно регистрират случаите на астма сред тях.

 

NEWS_MORE_BOXЕкспертите изследват връзката между астмата и нивата на електромагнитно излъчване, тъй като днес много повече сме изложени на него. Бременните, снабдени с апарати, записват посещаваните от тях места като ги разпределят в 5 определени категории.


Участничките в изследването не могат да виждат отчетеното от уреда.


Ли установява, че нивата на електромагнитно излъчване са сравнително еднакви навсякъде. Според него обаче най-вредни са обичайните домакински уреди като микровълнова фурна, сешоар и прахосмукачка.


Излагането на електромагнитните полета не може да се избегне. Като мярка против подобно излъчване обаче, Ли предлага бременните да се стремят да се излагат на магнитни полета, с по-ниска честота. Например да се стои настрана от микровълновата фурна, докато работи, а при използване на сешоара той да бъде на възможно най-голямо разстояние от корема.