Прогнозирането на магнитни бури може да стане около 1 – 2 дни преди началото им, тъй като толкова време е необходимо, за да усетим последствията от слънчевото изригване. Когато учените правят прогнози за по-дълъг период от време, говорим по-скоро за вероятност от магнитна буря. И все пак – за месец ноември датите, на които можем да очакваме това явление са: 5, 9, 12,15, 17, 20, 25 и 29.Всъщност, всеки един човек реагира по някакъв начин на изменението на магнитното поле на Земята. Според наблюдения на учените хората и животните не са много чувствителни към силните магнитни бури. Влияем се по-скоро от слънчевите изригвания, със слаба или средна интензивност.Медиците констатират, че близо 10 – 15% от населението на Земята значително изменя здравословното си състояние, вследствие на това явление.
Усещанията, предизвикани от магнитната буря обаче, не са еднакви за всички. За сериозни проблеми и необходимост от повишено внимание може да се говори при хората, които страдат от високо кръвно налягане, както и тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система.

 

NEWS_MORE_BOX

 


При здравите хора усещанията обикновено се отразяват в емоционален план. Те могат да станат много агресивни, да изпаднат в неочаквана депресия, може да се стигне до скандали у дома или на работното място, заради нарастване на напрежението. Реакциите при шофиране също биха могли да се влошат.Това, което можем да направим през тези периоди, е да прекарваме колкото е възможно повече време навън, по-възможност на места, с чист и свеж въздух. Не трябва да се преяжда, както и да се избягва консумацията на мазна храна.Не се препоръчва и извършването на тежки физически натоварвания. Хората, които влизат в рисковите групи, трябва да следят здравословното си състояние и при наличие на смущение да потърсят медицинска помощ.