Енергоспестяващите луминисцентни лампи, които излъчват синя светлина, увеличават риска от рак на гърдата при жените с навик да престояват в осветено помещение през нощта, констатира изследване на проф. Абрахам Хаим от Университета в Хайфа, Израел.

Израелският професор от десетилетие изучава връзката между съня и бодърстването и някои други фактори на околната среда и риска от развитие на рак на млечната жлеза.

В статия на сп. Chronobiology International се изтъква ролята на хормона мелатонин, синтезиран от епифизата в мозъка, който има функцията да контролира ритъма на съня през нощта и промяната на продължителността му през различните сезони. Освен това мелатонинът участва в регулирането на артериалното налягане, в процеси на усвояване на храната и други.

Едно от най-важните действия за здравето на човека е, че той има антираково действие.
Повече мелатонин се отделя по време на сън, като пикът му е в 4 часа сутринта. Синтезът на хормона обаче е сериозно нарушен при престой на изкуствена светлина през нощта.

В настоящето изследване са включени 1679 жени, 794 от които болни от рак на гърдата. При анализа учените установяват, че рискът от рак на млечната жлеза нараства с 22% при жените нощуващи на осветление. Според тях луминисцентните енергоспестяващи крушки, излъчващи синя светлина с дължина на вълната около 460 нанометра, допълнително повлияват в негативна посока този резултат.

Предишни изследвания доказват, че светлина с тази дължина на вълната само за 2 часа потиска синтеза на мелатонин, пулсът се ускорява, нараства склонността към тревожност. Не се открива подобно влияние на жълтата светлина с дължина на вълната от 550 нанометра.

И по-рано са изнасяни факти за влиянието на изкуственото осветление върху здравето и наличието на риск от рак на гърдата при сън на лампа. Тези рискове се потвърждават в случаи на хора с нарушен циркаден ритъм на съня с режим на работа на смени. Не случайно Световната здравна организация включва работещите през нощта в група хората с повишен риск от развитие на рак на млечната жлеза.