Климатичните промени са дългосрочен проблем, застрашаващ съществуването на почти всички живи организми на планетата, включително човека. И докато ние като биологичен вид имаме сравнително широка способност за аклиматизация, редица растителни видове не разполагат с такава и за тях глобалното затопляне може да се окаже пагубно в много краткосрочен план.

 

Сред тези най-застрашени видове попада и какаовото дърво. Според скорошно проучване то е толкова чувствително към неблагоприятните климатични промени, че само в рамките на 30 години огромните плантации от какаови дървета може да бъдат унищожени.


 

Учени от Калифорнийския университет в САЩ изчисляват, че до 2050г. шоколадът във вида, в който го познаваме днес, може да е изчезнал напълно. Затова учените стартират глобална инициатива за защита на каковите дървета преди да е станало твърде късно.

 

Макар да изисква прилагане на методи, характерни за генното модифициране на органичните продукти, тази инициатива се счита за най-ефективно средство, което ще позволи да се радваме на шоколадовите продукти и по-далечно бъдеще. Така, в момента се разработват лабораторни модификации на какаовото дърво, които да разполагат с приспособления за оцеляване при далеч по-неблагоприятни условия на средата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В естествения си вид това растение може да обитава само територии, където количеството на валежите, температурата и влажността се запазват на практика постоянни през цялата година. На тези условия отговаря много малка част от сушата на планетата, разположена в близост до екватора от двете му страни. А именно в тези най-постоянни в климатично отношение зони на Земята вече се наблюдават най-отчетливи промени в метеорологичните условия, които може да се окажат пагубни за развитието на какаовото дърво в сегашния му вид.

 

Добрата новина е, че все още не е късно да се вземат мерки за спасяването му без нужда от генетични намеси и разработване на ГМО какао. Защото колкото и приспособим да е човекът към изменящите се условия, една планета без шоколад е сред обитанията, които със сигурност никой не би искал да си представя като възможен вариант. Със сигурност не и в толкова близко бъдеще.