Пролетта е в разгара си – ту слънчева, ту валежна. Тези условия са идеални за развитието на комарите, които освен досадни до полуда са и преносители на някои опасни заболявания, все по-често срещани в Европа.
 
Само по себе си насекомото не е толкова опасно. Най-лошото, което може да се случи след ухапване, е образуването на болезнена подутина на мястото на ухапване. При по-чувствителните хора, съпровождащият сърбеж може да е влудяващ, но се контрира лесно с мехлеми или спрейове, съдържащи антихистамини или хидрокортизон, охлаждане на засегнатото място също помага. 
 
По-сериозните симптоми наблюдавани след ухапване от комар (висока температура, главоболие, ставно-мускулни болки и др.) обаче изискват лекарска помощ.
 
Това се налага, понеже комарите са най-масовите човекоубийци - отговорни са за над 1 милион загубени живота всяка година. Никой друг биологичен вид на планетата не причинява толкова много човешка смърт, дори хората. Комарите могат да пренасят множество инфекциозни агенти, поети от други хора или животни и при ухапване, пробивайки кожата, да предизвикат заразяване.
 
Една от болестите, предавана чрез ухапване от комар е чикунгуня – арбовирусна инфекция протичаща със симптоми, сходни с тези на артиртните заболявания. Наблюдават се изкривявания на крайници и пръсти, както и непоносимо жестока болка в ставите, която може да прикове заразените на легло със седмици и дори месеци.
 
Нашумялото заболяване зика, което достигна и Европа през изминалата година е относително леко протичаща инфекция. Причинява кожни обриви и слабо покачване на температурата, но много случаи остават безсимптоматични. Заболяването е особено опасно за бременни жени, понеже може да зарази носеният от тях плод и да му причини тежки деформации. След като човек бъде заразен, той може да предава инфекцията и по полов път.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Денга или „трошаща костите“ треска е друго заболяване, предавано чрез ухапване от комар, характеризиращо се с изключително силни болки в костите. Около 390 милиона души го прихващат всяка година. 
 
Маларията обаче, е най-смъртоносната болест в групата – близо 450 хиляди души загиват ежегодно след ухапване от пренасящ малария комар.
 
Важно е да се предприемат мерки за избягването на контакт с опасните насекоми. Защитните мрежи на прозорци и врати трябва да бъдат внимателно проверени за пролуки и да се поправят ако е необходимо. Защитните мрежи за бебешки колички и кошари са задължителни.
 
Особено важна е и употребата на репеленти – продукти, отблъскващи насекомите. Най-успешните от тях съдържат една от трите активни съставки: DEET, икаридин или масло от лимонов евкалипт (Corymbia citriodora). Те отблъскват временно не само комари, но и кърлежи.
 
Ако не са под формата на мазило, а спрей – те трябва да се прилагат само на открито и никога в близост до храна. Репелент от никакъв вид не се полага върху кожа, засегната от слънчево изгаряне, обрив или тъканно разкъсване.
 
За допълнителна сигурност се препоръчва прилагането и на продукти, съдържащи перметрин. Силният инсектицид служи и като репелент, но се прилага само върху дрехи, спални завивки и чували, палатки – приложението му директно върху кожата не е желателно.