Човек прекарва средно 1/3 от живота си в сън. Докато спи, от кожата и косата се отделя влага и естествен себум, които могат да създадат проблеми, ако чаршафите не се изпират редовно. Според проучване леглата са източник на бактерии, които могат да причинят телесни неразполжения. В него се установява, че калъфките на възглавниците, които не са били сменяни дори само за 1 седмица, са натрупали в пъти повече бактерии, отколкото може да се намерят по тоалетната седалка.


Според изследвания човешкото тяло е заобиколено от микроби непрекъснато, така че дори леглото да се смени, старите микроби ще се разпространят и там. Откъде идват всичките тези микроби? Всекидневно тялото отделя по 500 млн. кожни клетки и всички те се трупат върху чаршафите. Потта и слюнката също може да станат причина за разпространението на микроби.


Праховите акари, намиращи се в матраците, може да предизвикат подуване на очите и получаване на хрема. Освен тях има и други замърсители като плесен например.


 

Ако не бъдат изчистени, те може да предизвикат алергии, астма и кожна екзема. Те могат да причинят появата на пъпки или да влошат вече съществуващо акне дори и кожата да е добре почистена. Ако има развита алергия към прахови акари, чаршафите трябва да се изпират всяка седмица с гореща вода.

 

Някои инфекции и обриви също може да се причинят от матраците, съдържащи бактерии. Такава е Tinea Cruris - гъбична инфекция, която засяга кожата на гениталиите, бедрата и задните части.


Ако човек е боледувал, след оздравяване трябва да смени чаршафите веднага, за да се премахнат застоялите микроби. Повечето от бактериите могат да оцелеят на меки повърхности в продължение на няколко минути до часове, като продължителността варира в зависимост от специфичния вид микроби.

 

Начин за елиминиране на част от бактериите, намиращи се в леглото, е, ако леглото не се оправя още от сутринта. Причината това да се прави е, че влагата от тялото се натрупва по чаршафите след всяка нощ. Проветряването на стаята преди чаршафите да бъдат оправени намалява риска от размножаване на бактерии и акари.