Хората с кръвна група А е по-вероятно да бъдат ухапани от кърлеж, твърдят изследователи.

 

Учените от Чехия са установили, че кърлежите могат да бъдат повлияни от "физиологичния или биохимичния профил на индивида, като кръвната му група".


 

Водещият изследовател Алена Заковска от University of Masaryk University споделя, че кръвната група може да бъде един от факторите, увеличаващи вероятността от ухапване от кърлеж и заразяване с опасни заболявания.

 

Кърлежите са паякообразни, които се хранят с кръвта на хора и други бозайници. Смята се, че 17% от кърлежите са заразени с бактерии, които могат да причинят Лаймска болест. Тя протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека.

 

Новото проучване твърди, че докато кърлежите избягват по-често хора с кръвна група В, за разлика от тези с кръвна група А.

 

В експеримента се е наблюдавала капка кръв от всеки кръвен тип - А, В, АВ или О, приложена върху стерилна филтърна хартия. Бил е поставен екстракт от Ixodes ricinus, наречен "sheep tick", и след две минути Заковска и нейните колеги отбелязват къде са се придвижили кърлежите.

 

Когато експериментът се повтаря стотици пъти, използвайки различни кърлежи, в повечето случаи - 36% - буболечките са започнали да смучат кръв от тип А. А най-избягвана от тях е кръвна група B - само 15% са се насочили там.

 

Изследователите все още не знаят защо кърлежите изглежда имат по-голямо предпочитание към някои видове кръв повече от други.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хората, с рисковата в случая кръвна група А, трябва да предприемат подходящи мерки, за да се защитят по-ефективно и да намалят опасността от възникване на заболявания, предавани чрез кърлежи.

 

Проучването може да има и важни последици за любителите на животни. Кучетата, които също са потенциални жертви на кърлежите могат да бъдат заразени с Лаймска болест. При тях има около 12 различни кръвни типа. Затова е важно да проверяваме козината на домашния си любимец за нежелани похитители.

 

Кърлежи могат да се намират и в тревните площи между блоковете в градска среда, пътищата, дворовете. Така че освен след пребиваване сред природата, пикник, лагеруване или просто разходка, оглед за кърлеж следва да се извършва всяка вечер при ежедневна работа или игра на двора и разходка на домашния любимец.