Лятото вече е тук. Туристическият бранш се опитва да поправи щетите, които епидемията с COVID-19 нанесе в глобален план, но науката все още оставя много важни въпроси без отговор. След отварянето на ресторантите, музеите, парковете и дори връщането на аматьорските колективни спортове в ежедневния ритъм, няма как да не се запитаме щом отворят и градските басейни – колко безопасни ще бъдат те?


Начинът на заразяване на COVID-19 не се е променил – той е също толкова заразен, колкото беше и през март. Затова към обществените басейни е нужно да се погледне с внимание и грижа.


Учените са категорични, че към момента не е възможно да се определи колко точно са опасни водните удоволствия и какъв е рискът, но едно е ясно – обществените басейни са зона, където се събират много хора, а струпването им на едно място, без значение дали в парка или във водата, остава водещ риск за заразяване, сигнализират американски инфекционисти.Всъщност, смята се, че самата вода не е проблем. „Вирусът не може да живее в хлорираната вода, така че рискът все още се носи във въздуха“, смята д-р Хенри Ф. Реймънд от училището по обществено здраве в Рутгерс. По прителснителен е мита свързан с COVID-19, в който много хора продължават да вярват – че вирусът умира при висока температура. Световната здравна организация (СЗО) наскоро публикува най-популярните митове и фалшиви новини, свързани с коронавируса и това бе един от тях. „Можете да хванете COVID-19, независимо колко слънчево или горещо е времето“, казват от СЗО. И държави с горещо време продължават да съобщават за случаи на COVID-19.


Факт, е че има данни, че слънчевата светлина, топлината и влажността отслабват SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, но и в тази посока са нужни повече проучвания.


Ето защо дори и в открития обществен басейн, хората трябва да бъдат предпазливи и да прилагат стандартните противоепидемични мерки за защита. А именно:


Дистанция
Експертите зад Океана препоръчват спазването на дистанция от 1,5 – 2 метра. Трудно, но важно е семействата да обяснят и да държат децата също на разстояние от останалите в обществения басейн и общите пространства.

 

Повърхности
Нужно е повърностите в общите площи да се докосват възможно най-рядко. В това число шезлонги, столове, перила, маси и други често докосвани повърхности, където вирусът може да живее.

 

Извън час пик
Хубаво би било обществените басейни да се посещават в по-скокойни часове, когато хората са по-малко.

 

Маска
Звучи абсурдно, но носенето на маска е една от препоръките на здравните експерти в Щатите. Поне докато поръчвате напитките си от място или на бара.

 

И все пак специалистите препоръчват на хората с хронични заболявания и не добър имунитет да избягват места като обществените басейни, където по правило има струпване на хора. В дните, притиснати от COVID-19, няма нищо безрисково, въпросът е колко толерантни към риска можем да бъдем?