Морските таралежи се срещат предимно по бреговете на Гръцкото крайбрежие. Но в България вероятността да бъдат засечени по нашето Черноморие е твърде малка.


В случай на убождане има няколко прости правила, които е добре да се следват, за да не си развалите почивката преждевременно. От значение е придвижване до безопасно място, без да се стъпва на пострадалия крак. Отстраняването на бодличките е най-добре да бъде извършено с пинсета, но ако не разполагате с такива е възможно и с други подръчни материали, както и с пръсти.


Като цяло морските таралежи не са опасни. Симптомите са най-често локализирани - единствено в мястото на убождане е налице локална реакция, която отминава в рамките на няколко часа. Има вероятност при вадене на част от бодличките някой да се пречупи и да остане в кожата.След премахване на бодлите се прави провика с вода и сапун и последваща дезинфекция със спирт.
Морските таралежи предпочитат по-скалистите плажове. Това е и един от начините да бъдат предотвратени евентуални инциденти, като се избягват този тип плажове. Друг начин за предпазване е носенето на специални обувки – за предпочитане с по-стабилна подметка, тъй като през по-меките материи бодличките преминават лесно.


На мястото на убождане може да се приложи също и кортикостероиден крем с цел намаляване на възпалението. Случаите на алергия са сравнително редки. В някои случаи е възможно бодличките да засегнат сухожилие, в тези случаи се налага да направите консултация със специалист.


При развитие на алергична реакция в мястото на убождането се развива болезнен червен оток, който може да се разпространи и да персистира в рамките на няколко дни.


Ужилването може да провокира и появата на така наречените генерализирани реакции - с множество различни последствия: уртикария, оток, повръщане, диария, симптоми на ринит (хрема), астматичен пристъп, включително и анафилактичен шок.


Важно е да се отбележи, че само защото вече сте имали генерализирана реакция при ужилване от насекомо или убождане на морски таралеж, не означава, че непременно ще реагирате по същия начин при следващ подобен случай. Независимо от това е добре да бъдем внимателни и да се предпазваме от евентуални инциденти.