Крастата е инфекциозно заболяване, при което се засяга повърхностният слой на кожата. Причинява се от вид кърлежи – Acarus hominis. Характерно за него е, че мъжкият акар е приблително два пъти по-малък от женския и след оплождане умира. От своя страна женският акар „пробива” епидермиса (най-горния слой на кожата), след което „издълбава тунелче”, където се установава и снася ежедневно по 2-3 яйца. В рамките на няколко седмици женската също умира.


От яйцата се развиват ларви, преминаващи през нимфи, които достигат до полово зрели акари за период от 3 седмици. Заразяването се осъществява чрез пряк контакт с болен от краста или чрез обща употреба на заразено бельо.


Типичен симптом за крастата е изразеният сърбеж. Характерно е, че се проявява особено нощем, когато заразеният легне и се затопли в леглото. Причината е, че при затопляне женската излиза от тунелчетата в кожата и предизвиква механично дразнене.Специфично е засягането на определени участъци от кожата, а именно интердигиталните гънки на ръцете и краката (кожата между пръстите на крайниците), флексорната повърхност (в сгъвките) на китките и лактите, предната аксиларна (мишнична) гънка, кожата в областта на корема и глезените, ареолите на гърдите при жените и препуциума – кожата, покриваща главичката на пениса. Отличителна особеност е, че лицето и окосмената част на главата остават незасегнати. Типичен белег е скабиозният ход – тунелче, което женската „издълбава”, за да снесе яйцата си.


Клиничната картина може да включва и различно изразена по степен проява на алергия към кърлежа. Алергичната реакция може да бъде изразена само локално – с кожни промени тип везикули (мехурчета), папули – надигнати над кожата зачервени участъци. Често разчесванията водят до вторично наслагване на бактерии – т. нар. импетигинизация и развитие на гноевидни процеси.
Не са рядкост т. нар. постскабиозни персистиращи папули – дори след излекуване на заболяването обривните промени се задържат по-дълго време. Това е особено характерно за малките деца.


Лечението се изразява в локална обработка на засегнатите участъци от кожата. Най-използваната активна съставка е бензил-бензоат, който се предлага в аптечната мрежа под различни фирмени имена.


Преди нанасяне на препарата тялото предварително се измива старателно с детергенти, за да се премахне естественото омазняване на кожата. По този начин се осигурява достатъчно добро и сигурно проникване на активната съставка в кожата. Партньорът, както и близките трябва да бъдат щателно обследвани за наличие на краста и съответно и при тях да се проведе лечение, ако се налага.


Препаратът се втрива три поредни вечери – като нанасянето е от петите до брадичката, без да се втрива по лицето и косата. Задължително е тялото да бъде огледано щателно дали не е пропуснат определен участък, поради което е необходим още един човек, който да помага на засегнатия. През този 3-дневен период не се взема душ, а единствено вечер се нанася кремът върху кожата.


Дрехите, включително и спалното бельо се изваряват на висока температура. Задължително се изпират отделно от останалото облекло, което не е носено по време на инфекцията. Бельото, използвано по време на лечението също се изварява.


Своевременното откриване на заразените и последващото адекватно провеждане на лечение е от изключително значение за превенцията на заболяването.