Комарите са насекоми, които са широко разпространени в целия свят. Техните яйца и ларви обитават водоемите, за разлика от възрастните комари, които летят във въздуха. Женските комари активно търсят гостоприемници – хора или животни, от които смучат кръв и след това си намират закътано място, където остават до съзряването на яйцата им. Смукането на кръв им е необходимо за да снасят жизнеспособни яйца.


Женските комари изпиват около 1,5 пъти повече кръв от собственото си тегло, след което снасят средно до 250 яйца. За снасянето на яйцата се избират места с висока влажност – влажна почва в близост до водата или върху самата водна повърхност.


Комарите пренасят причинители на различни заболявания – например малария, филариоза, жълта треска, треска денга и други.Важно място имат профилактичните мерки, които целят предотвратяване на ухапването. Такива са изборът на подходящо облекло, замрежени врати и прозорци, както и използването на репеленти. Към мерките се включва периодичната смяна на водата в басейни и шадравани, недопускане застояване на водата в различни съдове, изоставени автомобилни гуми, пластмасови съдове в градинките или на терасата вкъщи.


NEWS_MORE_BOX


През деня комарите се крият в растителността, жилищни помещения. Нападат вечер или рано сутрин. В облачни дни, в близост до водоеми и расителност могат да нападат и през деня. Болните от грип и с други респираторни заболявания привличат по-силно комарите.


Освен репелентите, които са на базата на химични вещества и в някои случаи могат да доведат до раздразнение и алергична реакция от страна на кожата, има и други методи за отблъскване на комарите. Това са домашно приготвяните спрейове с етерични масла – най-добре действат ментовото, маслото от евкалипт, от копър, розмарин и лимонена трева. Необходимо е разтварянето на няколко капки от тях във вода, тъй като силните концентрации и директното им прилагане върху кожата могат да доведат до раздразнение.