Качеството на въздуха, който дишаме ежедневно е ключов фактор за доброто ни здраве. А лошото е, че опасното замърсяване на въздуха е факт не само навън, но често и вкъщи. Сред основните замърсители на въздуха вкъщи е домашният мухъл. Постоянното му присъствие вкъщи може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които далеч надхвърлят дихателните нарушения. Добрата новина е, че в повечето случаи тези проблеми са само временни и отшумяват след подобряване качеството на вдишвания въздух и премахването на мухъла по стените.

 

Появата на мухъл вкъщи е основен битов проблем в края на зимата и през пролетта след топенето на снега и повишеното количество на валежите. Мухълът се формира след обилно разрастване колониите на определени гъбични микроорганизми - най-разпространените на планетата. Към тях принадлежат и гъбичките причиняващи формирането на плесен.


 

Основната опасност за здравето при наличие на мухъл или плесен вкъщи идва от вдишването на спорите, с които гъбичките се размножават. Такива спори се разнасят из въздуха непрекъснато, но въздухът вкъщи може да се насити с тях до опасно високи концентрации, ако мухълът не се отстранява своевременно. Навлизането на тези спори по въздухоносните пътищa може да обостри или отключи различни заболявания. Най-податливи на тях са хора, страдащи от астма, синузити или други хронични респираторни заболявания. Спорите на мухъла обаче са потенциално опасни и за напълно здрави хора и може да провокират различни оплаквания.

 

Алергии
Продължителното излагане на спорите на мухъла може да отключи алергични реакции, проявяващи се с хрема, зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, кашлица или кожни обриви. Последствията са същите като тези, които отключва поленът при хората, алергични към него. Диагностицирането на причината за алергиите е трудно и наличието на мухъл вкъщи винаги трябва да се има предвид като причина за нетипични алергични реакции.

 

Астма
Обострянето на астмата е сред най-честите последствия от развитието на мухъл вкъщи и продължителното излагане на въздух, наситен със спорите му. Не само полените, но и мухълът у дома е сред основните причини за зачестяване на астматичните пристъпи през пролетта.

 

Инфекции
Хората с отслабен имунитет и тези, преболедували по-тежко през зимата, също са сред потенциалните потърпевши от действието на домашния мухъл. При тях се повишава рискът от развитие на белодробна аспергилоза след навлизане на мухълови спори по-дълбоко в дихателните пътища. Това е сериозно инфекциозно заболяване, коеот изисква продължително лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Интоксикации
Освен спорите опасност при развитие на мухгъл вкъщи създават и т.нар. микотоксини. Редовното им вдишване или попадане върху кожата може да доведе до реакции на интоксикация, засягайки различни метаболитни процеси в организма. Добрата новина е, че микотоксините оказват опасно влияния само в много високи дози, каквито рядко може да се установят вследствие на домашния мухъл. Все пак, добре е той да се отстранява своевременно.

 

Мухълът по стените оцелява и при ниски, и при високи температури във влажните помещения у дома. Затова най-често мухлясват стените на банята и кухнята, както и мазетата и гаражите. Макар здравните последствия от вдишването на мухъла и неговите спори да са по-често временни, добре е по-влажните помещения вкъщи да се проветряват, освежават и почистват редовно, за да се елиминира напълно рискът от подобни последствия.