Рентгенът представлява апарат с йонизиращо облъчване, който се използва за диагностика на различни заболявания на органите и костната система.

 

Рентгеновите лъчи се наричат още X-лъчи. Те са открити през 1895 г. от Вилхелм Конрад Ръонтген, което прави истинска революция в медицината.


Немалко хора обаче отказват рентгенографски изследвания поради страха си от облъчване.

 

Уврежда ли здравето рентгенът?

Безусловно йонизиращото излъчване не е полезно за организма. С това не спорят и специалистите. Неслучайно такъв тип изследвания не се правят на деца под 15 години и на бременни и кърмещи жени, ако за това няма преки медицински показания. Прилагането на рентгенови апарати при децата е много по-опасно, тъй като те са 20 пъти по-чувствителни.

 

Често и след рентгенова диагностика се дават и няколко дни отпуск за възстановяване у дома.

 

Различните органи от човешкото тяло поглъщат различно количество от рентгеновото лъчение. След направена снимка ясно се виждат органите и костите с различна наситеност. Органите, които поемат повече от рентгеновото лъчение се, виждат с по-тъмен цвят, а тези, които го поемат по-слабо, са в по-блед цвят.

 

Рентгена и рака

Изследователи са установили, че менгиомите, най-разпространените мозъчни тумори в САЩ и Великобритания, са до 3 пъти по-чести при индивиди, които поне веднъж в годината са си правили рентгенова снимка.

 

Тази група тумори се развиват в менингите - три слоя от тъкани, които заграждат мозъка. На тях се пада 1/4 от всички мозъчни тумори, като те засягат повече жени, отколкото мъже. Седем на всеки 100 000 жени и 5 на всеки 100 000 мъже страдат от този тип рак.

 

Най-опасни са панорамните снимки. Те могат да доведат до три пъти повишаване на риска. За хората, които са си правили панорамни рентгенови снимки още преди 10-годишна възраст рискът от развитие на това смъртоносно заболяване се повишава до над 5 пъти. Събраните доказателства предполагат, че снимките увеличават до 50% риска от рак.

 

Щитовидната жлеза

Учени от Медицинското училище Брайтън и Съсекс във Великобритания са установили, че рентгеновите лъчи, използвани в стоматологията, могат да доведат до увреждане на щитовидната жлеза. Резултатите от проучването, включващо повече от 300 пациенти с рак на щитовидната жлеза, са показали, че лъчението увеличава до два пъти риска. Нещо повече, опасността се повишава правопропорционално с увеличаване честотата на рентгеново лъчение.

 

Много специалисти продължават да отричат, че такъв риск съществува, например по-време на радиотерапията, при болните от рак, когато на лъчение са изложени главно главата и врата.

 

Предупреждения за вредата от различните видове радиация и в частност Х-лъчите съществуват повече от 20 години. През 1990 г. е публикуван доклад, разглеждащ 5 епидемиологични изследвания, в които рентгеновите лъчи се посочват като един от рисковите фактори за развитие на менингиом и рак на щитовидната жлеза.

NEWS_MORE_BOX

 

Дози радиация

Рентгеновите лъчи се измерват в милисиверти (mSv), което се отнася до количеството абсорбирана радиация. Излъченото при стоматологичните снимки рентгеново лъчение е около 0.038 mSv за единична снимка и около 0.150 mSv за панорамна снимка.

 

За тези стойности Американската здравна асоциация твърди, че са еквивалентни на дозата радиация, която организма поема в рамките на няколко дни от околната среда.

 

Всяко изследване, направено ни с рентген, е с определено количество милисиверта. Трудно е да се даде максимално допустима доза, тъй като всеки организъм реагира различно, в зависимост от гени, начин на живот, имунна система, здравословно състояние. Наблюдаващият лекар е този, който трябва да прецени какво количество рентгеново облъчване е безопасно за организма на пациента.

 

Предпазни мерки

Според препоръките на учените възрастните трябва да посещават рентгеновите кабинети веднъж на две или три години и само, ако това е крайно наложително.

 

В случай, че се налага да се направи снимка, задължително трябва да се изиска поставянето на оловни защитни облекла, включително задължително върху щитовидната жлеза. Това може да запази не само здравето, но и да спаси живота на много хора.

 

Младите хора, на които им предстои да станат родители, трябва да предпазват от облъчване коремната област и половите органи. Рентгеновото излъчване действа най-негативно върху кръвните и половите клетки. При децата трябва да бъде защитено цялото тяло с изключение на изследваната област.

 

Освен това всеки пациент трябва да има радиационен паспорт, който се прилага към медицинската карта, където лекарят-рентгенолог задължително отбелязва дозата на облъчване, получена при всяко изследване.

 

След облъчване с рентген, е препоръчително да се засили приемът на пресни зеленчуци и плодове, месо и млечни продукти, червено вино.