Пластмасовите изделия за масова употреба съдържат суров петрол и множество добавки, като стабилизатори, пълнители, пластификатори и дори антимикробни химикали.

 

Като нефтопродукт пластмасата не е биоразградима, което означава, че не се разлага на естествени вещества.


 

Вместо това тя се разпада на фрагменти, известни като микро- и нанопластмаса, които замърсяват околната среда и застрашават естествените екосистеми и човешкото здраве.

 

Някои съединения се добавят в пластмасовите изделия, за да позволяват съхранението и транспортирането на храни. В тях обаче могат да се съдържат химикали, които водят до тежко замърсяване на околната среда и увеличават риска от ендокринни нарушения и рак при хората.

 

Вижте кои са трите вида пластмаса на петролна основа, които е добре да избягвате.

 

Пластмаса за еднократна употреба

Сламки, бутилки, капачки, чаши от стиропор и найлонови торбички: това е част от широко разпространената пластмаса за еднократна употреба. Безразборното им използване е опасно за здравето и води до тежко замърсяване на океаните и крайбрежните райони, за което свидетелства Голямото тихоокеанско сметище – огромна маса циркулиращи пластмасови отпадъци в Тихия океан между Япония и Хавай. Оценките за площта му варират от 700 000 до над 15 млн. км2.

 

Пластмаси с бисфенол-А

Бисфенол-А (BPA) е добавка, използвана за производството на поливинилхлорид (PVC), материал, използван в много пластмасови продукти. BPA не само се натрупва в околната среда, но и преминава от опаковките на храните в самата храна. При натрупване може да увеличи риска от безплодие, синдром на поликистозните яйчници и метаболитни нарушения.

 

Пластмасови контейнери за храна

Широкото използване на контейнери за храна за еднократна употреба води до големи количества отпадъци, които замърсяват околната среда. Най-добре е лично да избягвате - и постепенно да премахнете - пластмасата за еднократна употреба, опаковки с BPA, и контейнерите за храна, поради отрицателните им последици за околната среда и човешкото здраве.

 

Как да намалим пластмасата в домакинството?

  • Изберете метални или бамбукови сламки за многократна употреба с почистваща четка за хигиенна поддръжка. Хартиените сламки за еднократна употреба са биоразградими и екологични.
  • Изберете стъклени бутилки за вода и четка тяхното почистване.
  • Използвайте системи за филтриране на вода вкъщи за крана или кана със филтър,, за да намалите пластмасовите туби за вода за еднократна употреба.
  • Използвайте собствени прибори и откажете пластмасовите за еднократна употреба, когато си поръчвате храна.
  • Използвайте стъклени буркани и кутии за съхранение на храна.
  • Потърсете биоразградими опаковки вместо пластмаса на петролна основа.
  • Рециклирайте подходящите пластмасови опаковки.
  • Измиването и повторното използване на някои пластмасови контейнери за храна може да опазването на околната среда.

 

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/eco-friendly-food-packaging

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30463173/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30045586/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19719135/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25813067/