Какво представлява легионерската болест?

Легионерската болест (легионелоза) е изключително сериозен, потенциално животозастрашаващ вид пневмония, причинен от бактерията Legionella. Легионела се среща нормално във водата и почвата и като цяло е безвредна в това състояние, но става опасна, когато засяга битови и промишлени водни системи, климатични или отоплителни системи.

 


Най-често легионела се среща в структури със сложни водни системи, като хотели, болници и круизни кораби, и се разпространява чрез горещи вани, климатични инсталации, резервоари за гореща вода, водопроводни системи и фонтани в тези структури.

 

Мнозина от хората, които развиват легионерска болест, се нуждаят от лечение в интензивно отделение и е възможно да пострадат от дългосрочни усложнения на заболяването, като хронична умора и невромускулни проблеми.

 

Тъй като Legionella има способността да се развива във всяка водна система, създадена от човека, жизненоважно е да бъдат разпознати признаците и симптомите на легионерската болест.

 

Какви са симптомите на легионерската болест?

Симптомите на легионерската болест обикновено се развиват между 2 и 10 дни след излагане на бактерията Legionella. Най-ранните симптоми включват студени тръпки, главоболие, телесна слабост, умора и повишена температура от 39° C или по-висока и могат прогресивно да се влошат през първите няколко дни. С напредването на заболяването други признаци и симптоми включват:

 • Тежка кашлица, при която може да се отделят секрети или кръв; това може да е първият признак на белодробна инфекция;
 • Пневмония;
 • Недостиг на въздух и болка в гърдите;
 • Стомашно-чревни проблеми, като повръщане, диария или гадене;
 • Мускулни болки

Легионерската болест има припокриващи се симптоми с много други състояния - като обикновена настинка или грип или свързано състояние, наречено треска на Понтиак.

 

При съмнения, че даден човек е бил в контакт с бактерията Legionella от климатик, отоплителна система или друга водна система, е необходимо незабавното търсене на медицинска помощ. Ранната диагностика и лечение на легионерската болест може да помогнат за съкращаване на времето за възстановяване и предотвратяване на сериозни, дългосрочни усложнения.

 

Как става заразяването с легионела?

Основната причина за легионерската болест е експозицията на бактерията Legionella pneumophila чрез водни системи. Възможно е Legionella да расте във водопроводни системи на един дом, но е много по-често да бъде открита в големи сгради, където бактериите могат да се развиват и да се разпространяват по-лесно. Най-често се смята, че човек може да се зарази с легионелоза, когато вдишва водни капчици, съдържащи бактерията легионела, но има и два други метода на инфектиране:

 • Аспирация: Това може да се случи, когато течности случайно навлязат в белите дробове - например, когато човек се задави, докато пие вода. Аспирирането на вода, която съдържа Legionella, може да помогне на бактериите да навлязат по-лесно в белите дробове и да причинят пневмония;
 • Контакт със заразена почва: Въпреки че е рядкост, има някои докладвани случаи на легионерска болест, която възниква при контакт със заразена почва

Не всеки един човек, който бъде изложен на легионела, ще развие легионерска болест. Някои рискови фактори и избор на начин на живот могат да направят човек значително по-податлив на заразяване след излагане на бактерията. Хората с по-висок риск от развитие на легионелоза включват:

 • Хора, които пушат. Пушенето може сериозно да увреди белите дробове и да ги направи по-податливи на белодробни инфекции;
 • Хора с хронични заболявания. Белодробни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и емфизем, както и други хронични състояния, като диабет тип 2, могат да повишат риска от развитие на легионелоза;
 • Хора с отслабена имунна система. Хората с ХИВ/СПИН и пациентите, приемащи имуносупресори (като кортикостероиди), могат да развият по-лесно легионелоза и да имат по-дълъг период на възстановяване;
 • Хора над 50 години

Легионерската болест може да бъде животозастрашаваща и да има тежки усложнения, като септичен шок и дихателна недостатъчност. Всеки човек, който смята, че може да е развил легионерска болест, трябва да потърси спешна медицинска помощ. Приблизително за един на всеки 10 пациенти с легионелоза това състояние се оказва фатално.

 

Как се поставя диагнозата за легионерската болест?

След като бъдат приети в болницата, пациентите могат да очакват да бъдат подложени на серия от специализирани тестове, като микробиологично културелно изследване на проба от респираторни секрети.

Други обичайни тестове за легионерска болест включват изследване на антиген в урината, което открива бактериите в урината; и директни тестове за флуоресцентни антитела (DFA), при което бактериите се оцветяват и стават видими под специален флуоресцентен микроскоп.

 

Вероятно ще бъде извършена и рентгенография на гръдния кош. Въпреки че рентгенографията не се използва за директна диагностика на легионелоза, тя е полезна за диагностициране на пневмония, след което лекарите могат да търсят конкретната бактериална или вирусна причина за заболяването.

 

Какво е лечението на легионерската болест?

Легионерската болест се лекува с антибиотици, като азитромицин, ципрофлоксацин и левофлоксацин. В много случаи легионелозата може да бъдат успешно лекувана, но дори хора, които са в добро общо здравословно състояние, обикновено се нуждаят от хоспитализация. Важно е да бъде отбелязано, че ранното откриване и диагностика на заболяването могат да повишат успеваемостта на лечението, да съкратят периода на възстановяване и да помогнат за предотвратяване на сериозни, дългосрочни усложнения.

 

Ако човек започне да показва признаци и симптоми на легионерска болест и е бил в обществен плувен басейн или гореща вана, бил е отседнал в хотел или круизен кораб или живее в голяма жилищна сграда с обща климатична инсталация, незабавно трябва да бъде потърсена медицинска помощ.

 

Референции:
1. Legionella (Legionnaires' Disease and Pontiac Fever). Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
2. Legionellosis (Legionnaires' Disease and Pontiac Fever). Occupational Safety and Health Administration
3. Verywell Health. What Is Legionnaires’ Disease?