Алергиите могат да продължат дори през студените месеци. През зимата няма полени и на открито не се предизвикват алергии от тях, но има вътрешни алергени, които могат да предизвикат симптоми на кихане, хрипове, сърбящи и воднисти очи.


Според специалисти зимните алергии може да са вследствие от начина на живот, тъй като в студените дни, алергиите се влошават. Една от причините според тях е прекалено сухият въздух в помещенията, което увеличава риска от инфекции. Специалистите съветват да се използват овлажнители, за да се намали сухотата на въздуха, но не бива и стаята да е прекалено влажна, тъй като бактериите виреят във влажност над 60%. Препоръчва се максимална влажност до 50%, тъй като иначе се образува мухъл, причиняващ кихане или кашлица.


Мухълът се намира навсякъде – в кухнята, банята, пералнята и дори по някои храни. През зимата течащият нос, кихането и кашлянето може да се приеме за признак на студ, но всъщност те да са причинени от алергия към мухъл. Освобождаването на спори във въздуха, които се вдишват от хората, могат да навлязат в пряк контакт с кожата им, което да доведе до алергична реакция. Смята се, че 20% от страдащите от астма, също имат и развита алергия от мухъл. В такъв случай е добре да се проветряват често стайните помещения и да се ограничи количеството на растения в къщата, защото те предизвикват влага и съответно разпространение на мухъл. Мокрите дрехи също не бива да се сушат на нагревателя, тъй като се насърчава растежа на бактериите.


Ако се страда от алергия към прахови акари, най-вероятно симптомите се влошават през зимата. Това е така, защото се прекарва повече време на закрито, отколкото на открито. Праховите акари виреят най-вече в леглата, килимите и меката мебел. В стаите въздухът застоява, не може да циркулира и се разпространяват алергени.


Много зимни алергени могат да доведат и до алергичен ринит. Най-честите симптоми са кашлица, главоболие, сърбеж и възпалено гърло, червени очи и раздразнена кожа.