Астма: пасивното пушене причинява дразнене на дихателните пътища

 

Австралийски изследователи са изследвали 46 проучвания, включващи 137 840 участници в Австралия.


 

Проучванията са установили, че наличието на пушачи и цигарен дим, например у дома или на работното място, е един от факторите, за които най-често съобщават пациентите, които са получили астматичен пристъп.

 

Утановено е, че вдишването на цигарения дим причинява дразнене на дихателните пътища.

 

Какво е влиянието на синтетичните материи около нас?

Вторият най-известен фактор за развитие на астматичен пристъп са синтитечните материи, които използваме в ежедневието.

 

Синтетичните материи в спалното бельо задържат много по-високо ниво на прахови акари, отколкото спалното бельо от памук и други естествени тъкани.

 

Също така е установено, че възглавниците от синтетични материи са по-склонни да предизвикат пристъпи и при пациенти с алергии.

 

Изследователите препоръчват да се обърне особено внимание на избора на спално бельо при хора, предразположени към алергии или астматици, тъй като близкия контакт с изкуствените материи значително увеличава дразненето на дихателните пътища.

 

Астматични пристъпи и газовото отопление у дома

Установено е, че газовите нагреватели също са сред факторите, които могат да предизвикат астматични пристъпи.

 

Според учените, те могат да отделят азотен диоксид, който има силно дразнещо действие върху дихателните пътища и може да предизвика астматични пристъпи.

 

Поради това, най-добре е да се контолира стриктно изправността на газовите нагреватели и отоплителните системи.

 

В домовете на пациенти, засегнати от астма, е препоръчително да се преприемат допълнителни предпазни мерки, за да се избегнат по-честите пристъпи. 

 

Тези фактори на околната среда, които са значително проявени и в домовете, трябва да бъдат по-добре контролирани при семействата, които могат да бъдат засегнати, особено в страни, където астмата е основен проблем за общественото здраве, казват учените.

 

В страните от Европейския съюз близо 10 милиона души са засегнати от астма

 

Не е малък и броят на децата, които са диагностицирани с астма.

 

Ето защо все повече се разработват програми за профилактика и ранна диагностика на астмата, за да може да се подобри качеството на живота на пациентите.

 

Изследването показва колко е важно да се фокусираме върху намаляване на действието на някои общи фактори на семейната среда за предотвратяване на симптомите и усложненията от астма, обясняват изследователите.

 

Източници:

https://www.femmeactuelle.fr/sante/news-sante/asthme-ces-trois-facteurs-augmenteraient-les-risques-dasthme-a-domicile-selon-une-etude-2129659

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02770903.2021.2018707?scroll=top&needAccess=true