Обичайно свързваме алергииje с пролетта. Но в много географски ширини се наблюдава цъфтеж на различни растения целогодишно, а алергични реакции се срещат не само срещу полените. Уви, есента също може да ни натовари с изненади в този аспект. Кои са типичните алергии, които могат да се проявят през тази част на годината? Тази година ни е особено важно да разпознаем състонието, за да не го объркаме с вирусна инфекция и... ковид.


От края на лятото до първите зимни дни цъфти амброзията. Това е ярко зелено растение с жълти цветове. Полените на аброзията не са единствената опасност за алергичните.


С настъпване на по-студеното и влажно време се създават условия за задържане на влага, която пък предразполага гниенето, образуването на мухъл и разпространението на плесен и спори. Ако страдате от алергия, въобще не е добър вариант да се въргаляте в есенната шума, колкото и привлекателно да изглежда това в даден момент или ситуация, а ветровитите дни не са подходящото време страдащите от алергия към полените да се разхождат. Друг основен причинител на алергична реакция могат да бъдат акарите. Въпреки че акари има през цялата година, реално през студеното полугодие се затваряме у дома за по-дълго, проветряваме по-рядко и за по-кратко, което и предразполага изявата на алергична реакция заради акарите. 


Те обичайно се настаняват във възглавниците и всички останали пухени материи – одеала, олекотени завивки, килими, плюшени играчки и др. 
За да се намали рискът от алергична реакция заради акари, е добре спалното бельо да се сменя всяка седмица и редовно да се почистват с мощна и надеждна прахосмукачка текстилните настилки и постелки. Желателно е и често да се сменят възглавниците.


Признаци на алергична реакция са кихането, оточната лигавица на носа, запушен нос, алергична хрема, зачервяване на очите, възможно е и кожно раздразнение, сърбеж и дори кашлица. 


Симптомите на алергия, независимо от сезона, са едни и същи – различен е причинителят, дори и когато става въпрос само за полени. 


Заради страха ни от ковид е възможно да объркаме признаците на алергия за инфекция с коронавирус, но това, което ги отличава е, че при ковид има повишена температура и симтомите продължават много по-дълго. Специалистите споделят, че на третия ден обикновено става ясно дали оплакванията касаят алергия, простуда, грип или инфекция с пандемичния вирус.

 

За да не се правят експерименти със собственото здраве и това на околните, препоръките са, когато се почувствате дискомфортно просто да останете вкъщи, да проветрявате често, да се храните добре и си почивате. Ако след третия ден състоянието Ви се влошава, вместо да се подобри, то се налага да се провери вероятността за ковид.


Други признаци, които показват, че състоянието не се дължи на алергия, са загубата на вкус, стомашно-чревно разстройство, гадене, повръщане, диария.


Лечението на алергия включва антихистаминови препарати, назални спрейове, капки за очи.