Въздухът вътре в дома може да бъде по-мръсен от този навън. Това е така, ако например се готви на печка с газов котлон. Той отделя съединения като азотен диоксид и въглероден диоксид, замърсители, които дразнят белите дробове. Ако печката няма добра вентилационна система, под формата на аспиратор, миризмата се вдишва от всички в дома.

 

Готвенето на печка на дърва и въглища също може да замърси въздуха. Световната здравна организация заяви, че готвенето вкъщи на печка с въглища е довело до 4,3 млн. смъртни случая през 2012 г., в сравнение с 3,7 млн. случая заради замърсяване на въздуха на открито.Друг фактор, който замърсява въздуха в стаята, е тютюнопушенето. Когато се пуши вътре, не е достатъчно да се отвори прозорецът, за да се проветри, тъй като от цигарите се отделят вещества като никотин и съединения, които се натрупват по стените, килимите, дрехите и т.н. Когато се смесят с домашния прах и други токсини във въздуха, това може да причини дори рак. Тютюневият дим причинява още дразнене на дихателната система, пневмония и сърдечни заболявания.


Токсини отделят дори почистващите препарати и освежителите за въздух. Проучвания установяват, че в препаратите се съдържат химикали, които могат да причинят кихане, кашлица, астма, алергични симптоми и рак. Много освежители за въздух например съдържат фталати, които наподобяват хормони, намиращи се естествено в организма. Вдишването им може да доведе до нарушения на ендокринната или репродуктивната система в човешкото тяло. Други вредни за вдишване съединения са формалдехид, намиращ се в лаковете за нокти, бисфенол А, който се намира в пластмасата и перфлуорирани съединения, които се откриват в тиганите с незалепващо покритие.

 

Мръсният въздух може да увреди кожата и да причини преждевременно стареене, особено в областта на лицето, ръцете и шията. Появяват се също и бръчки по челото и под очите.


Разпознаването на източниците на замърсяване и избягване използването им са сред най-ефективните мерки за предпазване на здравето. Въздухът в затворените помещения редовно трябва да бъде почистван с естествени ароматизатори, но и с филтри, които да улавят замърсителите. Трябва да се прекрати и тютюнопушенето в затворените помещения, както и използването на изкуствени освежители за въздух, печки с газов котлон или отопляеми печки на въглища и дърва.