Стараем се да осигурим на семейството си чист и спретнат дом, но не е възможно да унищожим всеки микроб, не е и необходимо, казва педиатърът д-р Дженифър Шу.

 
Достатъчно е да почистим вкъщи местата, където могат да се развиват повече микроби. Почистването на домакинските повърхности чрез търкане с вода и сапун е подходящо. В други случаи обаче е добра идея е те да се дезинфекцират, което допринася за унищожаване или инактивирането на бактериите.
 
Предлагаме няколко съвета как и с какви продукти да почистваме ефективно вкъщи...
 

1. Пране

Като цяло, в повечето случаи не е необходима дезинфекция на прането. При силно замърсени дрехи, преди пускането им в пералнята, се препоръчва първо да се изплакнат. 
 
Трябва да се има предвид, че използването на по-топла вода при изпиране ще убие повече микроби. 
 
Ако член на семейството е болен от грип или друга инфекциозна болест обаче, дезинфекцията на прането е препоръчителна, защото може да помогне за предотвратяване разпространяването на заболяването сред останалите вкъщи. 
 
За дезинфекция на прането може да се използва хлорирана белина. 
 

2. Домакински повърхности


Редовно дезинфекцирайте повърхностите, които са докосвани от повече от един човек, особено ако някой в семейството е болен. Това включва и дръжките на интериорните врати, на хладилника, микровълновата печка, кранове, бутона на тоалетното казанче. Почиствайте ги и след това дезинфектирайте с подходящ препарат. Можете да си направете свой собствен, чрез добавяне на не повече от една чаша белина в 3-4 л вода. 
NEWS_MORE_BOX
 
За електронните устройства, като телефони, дистанционни управления, компютърни клавиатури - избършете с дезинфекцираща кърпа или използвайте дезинфекциращ продукт, предназначен за електроника. 
 
Колко често да се дезинфекцира? Това зависи от честотата на използване и от степента на замърсяване на района, в който живеем. При възможност е подходящо да се прави веднъж дневно.
 
По отношение на детските играчки, които се използват от едно дете, не е необходима честа дезинфекция. Добра идея е да се почистват, ако има видими боклуци по тях, прах. Използвайте топла, сапунена вода, за да почистите повърхностите на играчките.