Наред с безспорните му функции да подпомага печенето на различни храни във фурна, много хора ползват алуминиево фолио и заради удобството да пакетират храната си с него. И докато печенето рядко изисква ползване на фолиото за повече от 2-3 часа, при пакетиране на храни те често остават с контакт с него за много по-дълъг период от време.

 

В някои случаи това може да повлияе качеството на храната и консумацията й да бъде опасна за здравето.


 

Алуминият във фолиото му придава изявени отразяващи свойства, които помагат за задържане на топлината под него и за блокиране достъпа на светлина и въздух до опакованата храна. В резултат се запазват нейният аромат, влажност и топлина. И, уви, се създават условия за негативни последствия от консумацията й.

 

Идеалният и най-безопасен вариант за ползване на алуминиево фолио за съхранение на хранителни продукти и запазване на температурата им изисква то да не е в директрен контакт с тях. Създаденият по този начин въздушен буфер ще осигури перфектно изолационно покритие. В допълнение избягването на директния контакт между фолиото и храната няма да позволи негативни взаимодействия между тях.

 

Въпросните негативни последствия от използването на алуминиево фолио в кулинарията може да настъпят в 2 аспекта.

 

От една страна, задържането на топлината и влагата в храната за повече от 3-4 часа създава условия за размножаване на евентуални болестотворни бактерии в храната, особено ако тя се държи извън хладилник. Заразяването на храната може да не се отрази на вкуса или аромата й в рамките на тези няколко часа. Възможно е обаче консумацията й да внесе в организма достатъчно количество от болестотворните бактерии, което да доведе до опасно хранително натравяне.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От друга страна, съхранението на прекалено горещи храни или такива с високо съдържание на органични киселини в алуминиево фолио може да доведе до освобождаване на алуминиеви йони в тях, особено ако са в директен контакт с фолиото. При продължително съхранение и при редовно ползване на алуминиевото фолио за такива цели може да се натрупа прекомерно количество от химичния елемент в организма и да настъпи алуминиева интоксикация.

 

Ползите от алуминиевото фолио за приготвянето и съхранението на храни са безспорни стига да не се допуска прекалено продължителен контак между тях. Когато се ползва с необходимото внимание обаче фолиото ще продължи да внася удобство в ежедневието ни.