Според специалисти е погрешно схващането, че наргилето не е толкова вредно, колкото цигарите, защото то е с аромат и заради факта, че димът се филтрира през вода, което го прави по-чист. Факт е обаче, че то също съдържа тежки метали и химикали. В него се намират 36 пъти повече катран, 15 пъти повече въглероден оксид и 70% повече никотин от една цигара и пушещите го са изложени на риск от здравни проблеми, с които се сблъскват пушачите на цигари. 

 

Сред тях са респираторни проблеми, пародонтоза, сърдечни заболявания и дори рак на белия дроб, рак на устната кухина, стомаха, хранопровода и пикочния мехур. Често срещани са и намалена белодробна функция, водеща до хронично белодробно заболяване, намалена плодовитост, гадене, замаяност, главоболие. В допълнение, пасивните пушачи на наргиле са също толкова застрашени, колкото и при излагане на цигарения дим.


 

Проучване, проведено от Световната здравна организация (СЗО), установява, че димът от наргилето, вдишвано в продължение на един час, се оценява като еквивалент на пушене между 100 и 200 цигари в зависимост от честотата на пушене, дълбочината на вдишване и продължителността на еднократното пушене.


От друга страна, някои експерти твърдят, че все още няма достатъчно изследвания за дългосрочните ефекти от тютюнопушенето. Д-р Камал Чауачи, експерт по тютюнопушенето, твърди, че е изследвал наргилето в продължение на 15 години. Според него димът от наргилето е 30 пъти по-малко концентриран в него, отколкото в цигарения дим, което противоречи на предупрежденията на проучванията на СЗО. Той твърди, че е нелепо да се твърди, че наргилето е 200 пъти по-токсично от цигарения дим. По негови думи около 5 000 химикали са били идентифицирани досега в цигарения дим и само 142 химикали се намират в наргилето.


Други експерти пък заключват, че вдишването на дим, независимо дали е от цигари, или наргиле, е достатъчно вредно за тялото, за да се пуши, което и да било. Те съветват да се потърси лекарска помощ, ако се стигне до евентуално пристрастяване.