Температурата на околната среда влияе на здравето ни и това най-добре се осъзнава в жегите през лятото и студовете през зимата. Хладината ни е необходима, за да останем работоспособни, но ползването на климатика ни носи не по-малко въпроси, свързани със здравето.

 

Например – можем ли да ползвваме климатик при тази пандемия, на колко градуса да го оставим да работи на 18 или 25, разнася ли той вируси и бактерии, може ли да простинем заради него?...


 

И, така, можем ли да се разболеем от климатика?

 

Самият хладен въздушен поток не може да разболее, поясняват експерти, за това са отговорни налични в организма бактерии и вируси и срив в имунитета. Друг вариант е помещението да се охлади толкова много и човек да престои в него достатъчно дълго, за да започне да мръзне.

 

Има обаче някои условия, които не са без значение, за да е вярно само горното твърдение.

 

Например въздухът от климатика е по-сух, отколкото е подходящото за човека между 40-60%. При такива условия лигавиците могат да пресъхнат и да станат по-яузвими на вредното въздействие на микроорганизмите. Това би могло да се избегне, ако се приема достатъчно вода и се използват овлажнители за въздух.

 

Дали да използват климатик хората с респираторни или кожни заболявания, зависи от оценката на редица фактори. Симптоми на респираторни инфекции, нарушена концентрация и кожни проблеми могат да се проявят повече при служители в помещения с обща централизирана вентилационна и климатична система.

 

Рискът от климатика при хората със сърдечносъдови заболявания е по-малък, отколкото от въздуха, идващ от отворения прозорец, ако сградата се намира на оживено от трафик място и с висока степен на замърсяване.

 

Кое всъщност е по-доброто – климатикът или проветряването? Според CDC на САЩ напълно ефективен метод за охладване на помещенията е тяхното проветряване. В Русия, освен проветряване, се препоръчва и пускане на вентилатор или климатик. Добре е въздухът от прозореца да идва от градина или да носи свежест, което в градска среда е рядко срещано явление, защото замърсеният въздух и шумът от въздуха по никакъв начин не биха допринесли за продуктивността на работното място или релакс у дома. Вентилаторите сами по себе си също създават шум обаче.

 

Независимо, че се пуска климатик въздухът в помещенията трябва да се освежава редовно. Самите те трябва също така да се почистват редовно, като прахта се обира с влажни, а не само сухи, приспособления.

 

Очаквайте продължение