В големите сгради токсините, отделени от микроорганизмите, които живеят във вентилационната система, могат да засегнат сериозно здравето на хората. Симптомите могат да включват кихане, кашлица, задух, овлажняване на очите, но дори и умора, виене на свят и треска. По-възрастните, децата и хората с дихателни проблеми са по-податливи на въздействието от тези микроорганизми. 

 

Всъщност, причината най-често не е самият климатик, а въздухът, циркулиращ през него. Качеството на въздуха, преминаващ през системата, може да причини и различни алергии. Причината е, че климатичните устройства могат да разпространяват бактерии и вируси като например legionella, които да причинят астма, алергичен ринит, пневмония, висока температура и други. Също така климатикът може да бъде място за размножаване на мухът и плесен, които също могат да причинят алергични реакции. Поради това, устройството трябва да се поддържа правилно и винаги почистено, за да не бъде причина за здравословни дихателни проблеми.


 

Хората и животните могат да пренасят бактерии или вируси в дома си от външната среда, а след включване на климатика, те започват да циркулират във въздуха и причиняват дихателни раздразнения. Разбира се, това може да важи дори за преносимите вентилатори

 

Същото нещо се случва и с летливите органични съединения (ЛОС). Те се отделят като газове от някои вещества или течности, включително домакинските препарати за почистване на пода или домашния прах. В резултат климатикът циркулира тези токсични вещества във въздуха и отново може да се причинят кашлица или кихане.

 

Друг сериозен проблем е неправилното използване на климатиците. Резките температури от място, на което се използва устройството – колата, домът или офисът в сравнение с високите температури навън, могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Въпреки че човешкото тяло може да се адаптира към промените в температурата, то големите температурни разлики няма как да се отразят положително върху тялото. Преходът от горещо към студено или обратното могат да причинят не само дихателни проблеми като кашлица или кихане, но и сърдечни проблеми. Затова здравните специалисти съветват да се поддържа една и съща температура в помещението, като тя трябва да бъде между 21 и 25 °С.