Не малко хора са проплакали от простудни заболявания след пътуване на включен климатик. Проблемът може да се избегне не непременно като се избегне включването му, а като се спазят някои правила за неговата съобразена със здравето употреба.

Едно от правилата, за да се избегне настинка, е струите хладен въздух да не са насочени към пътниците. Освен това климатикът следва да бъде настроен на температура не по-ниска от 10 оС градуса от тази навън. Голямата температурна амплитуда крие риск и от изпадане на организма в шок, който е особено възможен в горещите следобеди. За организма е невъзможно да се адаптира толкова екстремно бързо към новите условия от 40 оС в летния зной, слизайки от колата, където температурата на въздуха е била 23-25 оС.

Климатичното устройства в автомобила може да има и полезен ефект за здравето, ако се поддържа редовно.

Учени от Хановерския медицински колеж тази година представят изследване пред Европейския конгрес за клинична микробиология и заразни болести, по време на което на три автомобила със средна възраст между пет и десет години са били инсталирани съвременни климатици. Кaчеството на въздуха, от гледна точка на микробиологична чистота, в тях се е подобрило драстично – пътуващи са дишали до 88% по-чист въздух.

С редовна смяна на няколко седмици филтрите на устройствата задържат огромна част от патогените, които иначе попадат в купето по време на пътуване.

Експертният екип препоръчва всеки път, когато въздухът от климатика има неприятна миризма, да се подменя филтърът. Неговото застояване може да доведе до обратен ефект – въвеждане на вредни микроорганизми в малкото затворено помещение на автомобила.