Климатичните промени влияят сериозно върху околния свят и живота на хората. Те засягат много от ежедневните човешки дейности, включително поведенчески, психологически и физиологични фактори, които са от съществено значение за нормалното им ежедневие.

 

Промените в температурите на околната среда са от голямо значение за нормалния сън на хората. Тази информация е предоставена от група изследователи, които отбелязват негативно влияние върху съня в резултат на високите градуси.


 

По данни от тяхното проучване се очаква до 2099 г. климатичните промени да доведат до понижаване на съня с 50 до 58 часа на човек годишно.

 

Загубата на сън заради температурите е по-значителна сред жителите отстрани с по-ниски доходи, както и при по-възрастните хора и жените.

 

Сънят е от голямо значение за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той е основният възстановителен процес на тялото. Поради тази причина загубата на сън може значително да повлияе върху здравето на хората.

 

Известно е, че високите температури повишават честотата на хоспитализациите и фаталитета сред хората.

 

Въпреки това механизмите, които причиняват влошаването на състоянието все още не са напълно изяснени, както и по какъв начин те влияят върху съня на хората.

 

Данните, които са използвани в новото проучване, включват над 7 милиона записа, оценяващи съня на повече от 47 000 възрастни в 68 страни, обхващащи всички континенти, с изключение на Антарктида.

 

Според резултатите по-топлите нощи - над 30 °C, водят до понижаване на съня със средно около 14 минути. Вероятността човек да получи необходимите за него 7 часа сън, също се понижава с покачването на градусите.

 

Изследователите разкриват, че при нормални условия на живот хората се адаптират много по-добре към по-ниските външни температури, отколкото към по-горещите условия.

 

Със смяната на сезоните, демографските различия и климатичните условия, се наблюдава тенденция за прогресивно нарастване на загубата на съня с повишаването на температурата в околната среда.

 

Проучването разкри още, че хората в развиващите се страни са по-засегнати от тези промени, но въпреки това в световен мащаб резултатите са променливи. Изследователите не са идентифицирали причината за това заради недостатъчна информация.

 

Проучването е публикувано в сп. One Earth.

 

Референции:

https://www.cell.com/one-earth/fulltext/S2590-3322(22)00209-3?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2590332222002093%3Fshowall%3Dtrue