Токсините в околната среда са навсякъде в наши дни – от козметиката до морската вода. Дори експертите са наясно с една малка част от здравословните проблеми, които могат да се породят от излагането на замърсяването с течение на времето.
 
Едно от нещата, които се знаят със сигурност обаче е, че някои химикали, открити в пластмасата или фунгицидите (препарати за защита на растенията), могат да бъдат изключително вредни за детските зъби.  
 
Изследване, представено преди дни на Европейския конгрес по ендокринология показва, че тези химикали влияят на зъбния емайл, който предпазва зъбите от увреждане. 
 
За целите на проучването са проведени редица клинични изследвания, като фокусът е главно върху влиянието на бисфенол А и винклозолин – фунгицид, който често се намира в плодовете и зеленчуците като малини, маруля, киви и лук.
 
Бисфенол е промишлен химикал, който често се среща в пластмасовите изделия и консервите
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изводите от едно от клиничните проучвания показват, че вследствие на излагането на влиянието на бисфенол и виклозолин, се наблюдава промяна в два гена, които са отговорни за укрепването на зъбния емайл.
 
Двата химикала нарушават минерализацията, което води до повишен риск от развитие на проблеми с кътниците и резците, особено при растящи зъби.
 
Става въпрос главно за висока чувствителност на зъбите, болезненост, нарушен емайл и по-голям риск от кариеси, дължащи се на експозицията на химикалите. 
 
Втората половина на изследването се фокусира главно върху растящите зъби при бебетата. Установено е, че излагането на бисфенол и винклозолин нарушава баланса на половите хормони като естроген и тестостерон, което отслабва зъбния емайл.
 
Обърнато е внимание и на пестицидите, пластификаторите, консервите, перилните препарати, играчките и козметиката.
 
Изследванията продължават, но специалистите са категорични, че последствията за децата започват още в утробата на майката, което определя развитието им в най-ранна детска възраст.