Химикали, наречени перфлуорирани алкил-сулфонати (PFAS), са открили изследователи от Харвард в майчиното мляко на кърмещи жени.

 

Тези вещества се влагат основно в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Оказва се, че веществата лесно навлизат през кожата от дрехите и в последствие попадат в кръвта.


 

В периода между 1997 и 2000 г. специалистите ежемесечно анализирали кръвните проби на 81 деца на възраст между 6 месеца и 5 години. Екипът междувременно отчитал и някои кръвни показатели на техните майки, още от 32-рата седмица на бременността.

 

Според водещият автор на проучването проф. Филип Грейджийн, с всеки месец кърмене концентрацията на перфлуорираните алкил-сулфонати в организма на бебето се повишава с между 20 и 30%, което е тревожен факт за степента на натовареност на организма с вредни за него вещества от околната среда. В случая е тревожен още повече не само защото касае здравето на деца от кърмаческа възраст, но защото по принцип бъдещите и кърмещите майки са отговорни към здравето на бебета си и в тези периоди водят здравословен начин на живот и извършват щателен подбор на храните, които конусмират и избягват неблагоприятна среда.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен увеличаващото се наличие на тези съединения в кърмата, друг проблем е тяхното бавно разграждане, което би могло да има своите последствия за здравето.

 

Химикалите имат пряка връзка с отслабването на имунната ситема, репродуктивни аномалии, ендокринни нарушения и поява на ракови образувания, става ясно от научни изследвания.

 

Проф. Грейджийн сочи, че резултатите в никакъв случай не трябва да обезкуражават майките да кърмят децата си, защото дори и така кърменето продължава да бъде жизненонеобходимо за тях. Неговият призив е в ролята си най-сетне да влязат здравните власти, които да органичат или забранят изцяло употребата на PFAS в промишлеността.

 

Друг удачен призив в случая е да се прави внимателен избор на облекло и тъкани не само за кърмачетата, но и за бременните и кърмещите жени, децата, както и въобще от потребителите с цел съхраняване на здравето. Начин да се реши този проблем е с избора на биотъкани и закупуването на дрехи от сертифицирани производители на специализирано облекло.

 

Изследването е публикувано в сп. Science & Technology Environmental.