Хиляди тонове миниатюрни парченца пластмаса циркулират с дни в земната атмосфера и могат да пропътуват огромни разстояния, показа проучване, публикувано в списанието на Националната академия на науките в САЩ.

 

Без да се вземат мерки, този екологичен проблем ще продължи да се влошава и може да има сериозни последици за човешкото здраве, смятат авторите на проучването от Държавния университет в Юта и Корнелския университет.


 

Микропластиката съдържа частици с дължина по-малка от 5 мм. Предишни проучвания вече показаха, че тези микроскопични частици могат да бъдат открити в океана, почвата, бутилираната вода и дори в човешките черва.

 

Присъствието на микропластиката в атмосферата обаче досега не бе проучвано.

 

На този фон новото проучване разкрива, че хиляди тонове микропластмаса се намират в атмосферата, а колите по пътищата допринасят най-много за това замърсяване.

 

Чрез компютърно моделиране учените са установили, че пластмасовите микрочастици във въздуха могат да се транспортират на огромни разстояния и никой не е защитен от замърсяването.

 

Според авторите на проучването микропластиката е един от най- сериозните екологични проблеми на нашето време, който се нуждае от незабавни мерки.

 

„Микропластмасата подрива почти всяка екосистема, да не говорим за човешкото здраве“, посочва водещият автор на проучването Джанис Брахни от държавния университет в Юта, пред LiveScience. „Едва сега започваме да разбираме мащаба на замърсяването, да не говорим за последиците от него“, допълва тя.

 

Замърсяването с микропластика е донякъде свързано с изменението на климата, заради общия им източник, тъй като пластмасата е продукт на изкопаемите горива.

 

Опасно атмосферно замърсяване

 

За да разбере как микропластмасата се озовава и транспортира в атмосферата, Брахни и нейните колеги измерват отлаганията на частици във въздуха в резултат на гравитацията и дъжда в западните части на САЩ за период от 14 месеца.

 

Те изчисляват, че около 1000 тона микропластмаса се намират в атмосферата само над западните щати. Екипът е бил "абсолютно шокиран" от количествата на микропластиката във въздуха, посочва Брахни.

 

Учените предполагат, че градовете ще са най-големият източник на атмосферното замърсяване с пластмаса, но анализът на микропластиката показва, че автомобилите, движещи се по пътищата, са отговорни за 84% от атмосферната микропластика.

 

Други източници са океаните (11%) и селскостопанският почвен прах (5%), като и в двата случая микропластиката навлиза от водата и почвата в атмосферата чрез силния вятър.

 

Според изследователите тези три източника вероятно допринасят по различен начин за замърсяването на въздуха с пластмаса в други части на света.

 

Те са установили още, че пластмасовите частици могат да циркулират във въздуха между един час и 6,5 дни. Горната граница е достатъчна, за да пропътуват цели континенти и да достигнат до места като Антарктида, където няма преки източници на пластмаса.

 

Проблемът с микропластиката в атмосферата вероятно ще се влоши, защото засега няма ефективни средства за справяне с пластмасовите отпадъци.

 

Освен това огромните количества пластмаса в почвите и водите се разпадат на все по-малки частици, които неизбежно ще попадат и във въздуха.

 

„Вдишването на всяка частица може да има отрицателни последици за здравето“, казва Брахни, но все още не е ясно дали пластмасата е повече или по-малко вредна от другите естествени аерозоли.

 

Източник:

https://www.pnas.org/content/118/16/e2020719118

https://www.livescience.com/atmospheric-microplastics-studied-first-time.html?fbclid=IwAR1mfgGNUi5ylxHi40wwpO-11cqfkgAqs63ZZiA5dQ0TGhD8L9XAY9rRtJA