Ако сте любител на бързото хранене от известни вериги ресторанти и често грабвате обяда си в картонени опаковки, трябва да знаете, че поглъщане не просто ред допълнителни токсини, но и че те бият рекордите по замърсяване на околната среда.
 
Американски екип изследва над 400 кутии, чаши и всякакви опаковки, които се ползват за менютата от 27 вериги ресторанти за бързо хранене в Щатите. Данните са събирани през 2014 и 2015 г. Веригите са популярни и част от тях фигурират и на българския пазар.
 
При анализа на данните се оказва, че повечето от тези хартиени опаковки съдържат  пер- и полифлуороалкилни съединения (PFAS). Флуороалкилните са голям клас съединения с над 3000 широко използвани химикали, които създават устойчивост срещу мазнини и петна. Проблемът с тези вещества е, че те трайно замърсяват околната среда и остават в тялото ни.
 
PFAS се свързват с редица здравословни проблеми, в това число туморни заболявания, репродуктивни неудачи, неправилно функционираща имунна система и дори висок холестерол в кръвта. Тези проблеми се забелязват при системно дори минимално излагане. 
 
Изследванията досега показват, че ги поглъщаме с храната си, което означава, че съединенията от опаковките преминават в продуктите и ние буквално ги ядем, казва проф. Арлин Блум от Калифорнийския университет, Бъркли и изпълнителен директор на Green Science Policy Institute, САЩ. 
 
Една трета от всички образци са дали положителни проби за наличие на PFAS според изследването, като хлябът и десертите ги съдържат в най-висока степен. Половината от тях дават положителен резултат за наличие. Следвани са от сандвичите (бургерите) - в 38% от тях са открити флуороалкилни съединения. Една от пет хартиени опаковки, които са предназначени за пържени картофки или други пържени изкушения също ги съдържат. Най-безопасни се оказват картонените чашки, с които се поднасят напитките – тестовете им не дават позитивни резултати.
 
При повторно изследване за потвърждаване на резултатите от 20 вида хартиени опаковки, шест дават положителни проби и за PFOA и C8, последният от който е основен химикал съдържащ се в тейфлоновото покритие.
 
PFOA (бисфенол А) е специфичен вид флуороалкилно вещество, което съответните регулаторни органи в развитите страни не допускат в опаковките на храни, но все още се намира при артикули, произведени в Китай и други държави. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Все още изследователите не са наясно с точния механизъм, по който всички тези съединения навлизат от опаковките в храната, но е повече от ясно, че получените данни не са добър признак.
 
PFOA се замени с различни PFAS, с които се постигат същите качества на опаковките като топлинно-, водо- и мастнаустойчивост. Приема се, че от вторите организмът се изчиства по-бързо, поради което и се смятат за по-безопасни от индустрията.
 
Именно с тази теза не са съгласни изследователите сега – според проф. Блум при постоянна експозиция на PFAS от опаковките на храни, които редовно консумираме, нивото на тези химикали се задържа постоянно в телата ни, при което няма никакво значение колко бързо се отделят самите те от организма.
 
Естествено, тези данни и заключения не изненадват никого. Но регулаторните органи забраняват употребата на опаковки, съдържащи вещества, за които науката категорично доказва вреда за здравето. Производителите също провеждат свои изследвания на база, на които развиват продукцията си и в направление безопасност за потребителя. Тепърва се появяват данни за вредите, които могат да нанесат PFAS на организма, а и за регулаторните органи са необходими резултати от сериозни изследвания, за да предприемат необходимите мерки.
 
Какво обаче трябва да имаме предвид все пак, за да се предпазим, докато чакаме да се съберат доказателства?
 
  • При бъдещите майки, при които се открива високо ниво на PFAS в кръвта, има по-голяма вероятност от загуба на бременността, в сравнение с жените, при които се регистрира ниската им концентрация.
  • Тези химикали преминават през плацентата и се излъчват в кърмата, с което нанасят вреди и на растящия плод или бебе.
  • Има данни, че при здрави възрастни и деца, при които нивото на PFAS в кръвта е по-високо, не се получава същият защитен ефект при приложението на ваксини, както при останалите, вероятно заради потиснат отговор на имунната система.
  • Единственият начин на този етап да се предпазим от вредното въздействие на флуороалкилните съединения е като не допускаме приемането им. Това можем да ограничим като избягваме да консумираме храна, която е била в контакт с тези съединения – това са опаковките, в които се правят пуканките в микровълнова фурна; устойчивите на мазнини хартиени опаковки; някои кутии за пица; контейнери, в които се поставя храната за вкъщи и опаковките, с които се поставят менютата в ресторантите за бързо хранене.