Заекът все повече се налага като домашен любимец в града. Подходящ е за семейства с деца, учещите се на отговорност, тъй като грижите за него са свързани само с домашни ангажименти. Зайчето е тих и спокоен, сладък и пухкав домашен любимец, който не е агресивен, но същевременно има своите особености и изисквания към ежедневната грижа.


Необходимо е да се избере подходяща по размер клетка, в която зайчето да може да се движи свободно. Настилката на пода може да е талаш, пелети, биоразградим царевичен пулп. Която и форма да е избрана, трябва да се сменя всеки ден и клетката  да се почиства. Необходимо е винаги да има поилка с вода, както и сено. Сеното е изключително важна част от менюто на заека, тъй като подпомага перисталтиката и придвижването на хранителните маси по червата. Храната може да бъде гранулирана, избрана от зоомагазин, важното е да е висок клас и да е пълноценна, задоволяваща нуждите на организма му.


Даването на зеленчуци и плодове трябва да е в ограничени количества и те да са малко позавяхнали, да не са пресни. Може да се дава магданоз, морков, зеле, ябълка, но в малки количества.Хубаво е зайчето да се пуска на разходка в апартамента или на терасата, за да се раздвижва, да събира слънчеви лъчи и да изразходва енергия. Така няма да е склонно към напълняване, ставите ще са с добра подвижност. Може да се обособи заграждение или кът, в който да се изкарва за няколко часа на ден.

 

Препоръчително е да се остави солно или минерално камъче в клетката. Зъбите на зайците растат през целия им живот и е важно да се изпилват, за да не създават проблеми.

 

В зоомагазините се предлагат широка гама от подходящи хранителни добавки, под формата на лакомства, които да спомагат изпилването на зъбите, иначе те трябва да се подрязват ръчно.

 

Хубаво е да се провеждат профилактични мероприятия – обезпаразитяване срещу вътрешни и външни паразити, както и ваксинации, за да може зайчето да живее дълго и да е защитено през целия си живот.