За да функционира, човешкият организъм се нуждае от определени условия, в това число влизат метеорологични условия и микроклимат в помещенията. От значение са сезонът, климатизацията и вентилацията, и наличието на технологии и машини.


Условията на околната среда са важни, тъй като оказват влияние на физическото ни благосъстояние. Въздействието на високите и ниски температури на околната среда нарушават топлообмена и водят, съответно до прегряване или хипотермия на тялото. 


Основните видове терморегулация, на които разчита тялото ни, са генериране на топлина и топлоотдаване. Образуването на топлина в организма се получава по химичен път, докато топлоотдаването се случва по физичен – чрез излъчване, проводимост и изпарение. Оптималните условия за човешкото тяло са температура на въздуха между 18 и 30 оС при относителна влажност 40-60 и движение на въздуха 0,5 – 1,0 м/с. 


Справянето с топлината – поносимостта и чувствителността към топлината зависи от влажността и скоростта на околния въздух. Случаите на остро прегряване възникват при повишена влажност и висока температура на въздуха, когато изпаряването е затруднено. Ето защо в топла среда е изключително важно да се полага грижа за облеклото – то трябва да е леко, тъканта да е пропусклива и позволява вентилация. 


Прегряването може да бъде предизвикано от куп други фактори като физическо натоварване, ограничена консумация на вода, прехранване – особено с богата на протеини храна, прием на алкохол, болест, затлъстяване и др. 


Високите температури не са просто условие, към които организмът ни трябва да се нагоди и подхождаме към него с изискване да се справи – градусите действително имат негативно въздействие върху функционирането му. 


Защо? При активност в условия на висока температура има обилно потоотделяне, което дехидратира организма. Това също, така е свързано и със загуба на минерални соли, водоразтворими витамини. Високите температури предизвикват сериозни и трайни промени в дейността на сърдечносъдовата система, повишава се честотата на дишане, несъмнено засегнато е и функционирането на останалите органи и системи. В резултат концентрацията ни пада, влошава се координацията на движенията, реакциите стават забавени и пр.