Как се лекува измръзването на кожата?

За незабавна първа помощ при измръзване на кожата е необходимо:

  • Намиране на подслон от студа;
  • Затопляне на ръцете чрез слагането им под мишниците;
  • Ако е възможно, когато е на закрито, потърпевшият да премахне мокрите дрехи и бижута;
  • След като се прибере, пострадалият може да постави краката си в леген с топла вода и да покрие останалата част от тялото си с одеяло;
  • Трябва да бъдат избягвани източници на топлина като лампи, огън или нагревателни подложки. Те могат да изгорят измръзналата кожа;
  • При дехидратация е препоръчително пиенето на топли напитки;
  • Необходимо е търсенето на лекар възможно най-скоро

Повечето случаи на измръзване могат да бъдат лекувани, чрез затоплянето на засегнатите области в топла вода. Лекарят също може да използва антисептично средство върху засегнатата кожа и да я увие с превръзка.


 

Когато кожата е засегната от измръзване може да възникне инфекция. Ако кожата е инфектирана, лекарят може да предпише антибиотици.


В най-екстремните случаи костите, мускулите и нервите претърпяват увреждане и тогава може да се наложи ампутация. За възстановяване на тъканите могат да се приложат интравенозно лекарства, наречени тромболитици. Тези лекарства могат да причинят тежко кървене и обикновено са последна мярка за избягване на ампутация.


Какви са усложненията от измръзването на кожата?

Естественият отговор на тялото на екстремния студ е насочването на кръв към сърцето и белите дробове. Поддържането на тези органи на топло предотвратява хипотермия. Хипотермия се появява, когато тялото не може да произведе достатъчно топлина, за да се предпази от студа.


Трябва първо да бъде лекувана хипотермията, преди самото измръзване. Докато измръзването е болезнено и може да доведе до трайно увреждане на откритите зони, хипотермията от студеното време е по-сериозна заплаха. Измръзването на целите крайници може да бъде индикация за хипотермия, защото отнема известно време, докато напредне толкова много. Измръзването обикновено първо се появява на пръстите на краката, носа, бузите, ушите и брадичката.


Как може да бъде предотвратено измръзването на кожата?

Най-добрата предпазна мярка, за да бъде предотвратено измръзване, е подходящото обличане за тежко време. Важно е човек да бъде наясно с прогнозата за времето, преди да излезе. Не бива да бъде планирано прекарване продължително време навън, когато температурите са под нулата.


Ако е планирано излизане навън в студено време, е добре да бъдат носени няколко слоя дрехи. Важно е никоя част от кожата на човек да не бъде открита. Дрехите трябва да са свободни и водоустойчиви.


Понякога измръзването не може да бъде предвидено. Например никога не се знае кога колата ще се повреди. Поради тази причина е добре в аварийния комплект да има одеяла, ръкавици, шапки и закуски.


Библиография:
Zafren, Ken. Frostbite: Prevention and Initial Management
Golant, A; Nord, RM; Paksima, N; Posner. Cold exposure injuries to the extremities
Healthline. Frostbite