Комарите хапят някои хора по-често от други. Причината за това може да бъде тяхната кръвна група, бактериите в микробриома му или отделянето на повече въглероден диоксид, топлина или млечна киселина.

 

Известни са над 3500 вида комари, само някои от които хапят хора. Освен това тези, които го правят, са женски, тъй като те се нуждаят от протеините в кръвта за своите яйца.


 

В много страни ухапването от комар не причинява единствено дискомфорт, но и може да доведе до появата на различни инфекциозни заболявания, като малария, жълта треска или денга.

 

Независимо от това дали комарът е преносител на заболяване, ухапването води до дискомфорт сред хората. То често предизвиква зачервяване, подуване и сърбеж, които могат да продължат с дни.

 

Разчесването на засегнатата зона може да бъде причина за инфекция, а при малка част от хората се наблюдава алергична реакция, която може да причини анафилактичен шок.

 

Дълго време изследователи се опитват да разкрият причината някои хора да привличат повече комарите от други. Това не може да бъде определено категорично, тъй като някои химикали, които привличат един вид комари отблъкват друг.

 

Отделеният въглероден диоксид, топлината и влагата, в резултат на клетъчно дишане, привличат комарите. Женските комари усещат въглеродния диоксид, както и други миризми от човешката кожа, чрез своите високочувствителни нервни клетки, наречени cpA неврони.

 

Млечната киселина е друг продукт, отделян от човека след повишена физическа активност, който силно привлича комарите. Поради тази причина се препоръчва след тренировка човек да се измие добре преди да излезе навън.

 

Друго изследване разкрива, че хората, чийто микробим е по-разнообразен, са по-малко привлекателни за комарите. Тези полезни микроорганизми повлияват отделяните от човека вещества.

 

Човешката пот, например, нормално няма мирис. Специфичните ѝ аромати се получават под влиянието на някои бактерии. Следователно някои от тях представляват естествена защита против тези насекоми.

 

Редица изследвания проверяват връзката между кръвната група на човека и по-честите ухапвания от комари. В резултат е установено, че хората с кръвна група А не са толкова привлекателни за комарите, за разлика от тези с кръвна група 0, при които ухапванията са почти два пъти повече.

 

Въпреки това, когато комар преносител на малария ухапе човек от кръвна група 0, заболяването не протича толкова тежко в сравнение с тези с друга кръвна група.

 

Ухапванията от комари са много често срещани. При някои хора не се наблюдава подуване или сърбеж, което може да ги заблуди и те да не разберат, че са били ухапани.

 

Източник:

medicalnewstoday.com