Какво представлява Колорадската кърлежова треска?

Колорадската кърлежова треска представлява вирусна инфекция, която се предава от кърлежи и основните симптоми могат да включват треска, главоболие, мускулни болки (миалгия) и / или генерализиран дискомфорт. Симптомите обикновено продължават около седмица и отминават сами.


Какви са симптомите на Колорадската кърлежова треска?


Колорадската кърлежова треска обикновено има внезапно начало около пет дни след ухапването от кърлежа. Симптомите са подобни на грип и могат да включват студени тръпки, главоболие, повишена чувствителност към светлина (фотофобия), умора, гадене, повръщане и липса на апетит. Възникват и мускулни болки, особено в краката и гърба. Може да се появи лек, червеникав обрив. Слезката може да се увеличи (спленомегалия). Треската може рязко да се засили в продължение на два или три дни и след това да отшуми, след което да се завърне след един или два дни (двуфазна треска). Втората треска обикновено отшумява след 2 до 4 дни.


В много редки случаи при децата може да възникне тежко заболяване, включващо централната нервна система. Симптомите могат да включват остро възпаление на мембраните около главния мозък (асептичен менингит) и / или гръбначния мозък (енцефалит).


Какви са причините за Колорадската кърлежова треска?

Колорадската кърлежова треска е рядко вирусно заболяване, причинено от вирус, принадлежащ към род Coltivirus. Предава се на хората чрез ухапване от заразен кърлеж (Dermacentor andersoni). Кърлежите (вектори) се заразяват с вируса докато се хранят с кръв от болни животни (резервоари на инфекцията). Основни резервоари в природата са малки гризачи, катерици, мишки и др. Род Coltivirus имат афинитет към еритроцитите (червените кръвни клетки), което обяснява способността на инфекцията да се предава и чрез кръвопреливане.


Каква е честотата на Колорадската кърлежова треска?

Колорадската кърлежова треска е рядко вирусно заболяване, което засяга мъжете и жените в еднакъв брой. Повечето съобщени случаи са възниквали в района на Скалистите планини в САЩ и западните провинции на Канада. В някои случаи се среща при пътуващи туристи до тези места. Всяка година се отчитат няколкостотин случая на това заболяване в тези райони, където живее дървесният кърлеж (ендемичен вид). Възможно е обаче много допълнителни случаи да бъдат неправилно диагностицирани или недиагностицирани.


С кои други заболявания може да бъде сбъркана Колорадската кърлежова треска?

Симптомите на някои нарушения могат да бъдат подобни на тези, които се наблюдават при Колорадската кърлежова треска. Сравненията могат да бъдат полезни за диференциална диагноза:


Лаймска болест - инфекциозно възпалително заболяване, което се предава от кърлеж (Borrelia burgdorferi). Ранните симптоми могат да включват - характерна червена, кръгла лезия на кожата ("биволско око"), треска, мускулни болки, студени тръпки, главоболие, гадене и / или повръщане. Възможно е ставите да се подуят и да станат болезнени. Може да се развият неврологични нарушения (менингит, парализа на лицето, неволеви мускулни движения), но обикновено напълно отминават без лечение.


Петниста треска на Скалистите планини - остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерия (Rickettsia) и се предава от кърлежи. Първоначално симптомите започват внезапно и могат да включват - треска, силно главоболие и мускулни болки. Може да се появят и гадене, повръщане и коремна болка. Обривът обикновено започва по китките и глезените и се разпространява към тялото. Ранната диагностика и лечение са жизненоважни, за да се избегнат сериозни усложнения.


Диагнозата на Колорадската вирусна треска се поставя най-вече въз основа на физикалния преглед, кръвните изследвания, анамнеза (медицинска история) за ухапване от кърлеж, скорошно пребиваване в ендемичен район и клиничните симптоми. Лабораторно се установява левкопения (силно намален брой на белите кръвни клетки), тромбоцитопения (понижен брой тромбоцити в кръвта), леко завишени чернодробни ензими. Могат да се извършат също и серологични и вирусологични тестове.


Какво е лечението при Колорадската кърлежова треска?

Диагнозата на Колорадската кърлежова треска се потвърждава чрез изолиране на вируса от кръвта. Няма специфично лечение за Колорадска кърлежова треска. Терапията за Колорадската кърлежова треска е симптоматична и може да включва ацетаминофен (парацетамол) за облекчаване на главоболие и мускулни болки.


Най-ефективното средство за предотвратяване на треска от Колорадската кърлежова треска е използването на защитно облекло или химически репеленти срещу кърлежи при посещение на ендемични райони през сезона на кърлежите (пролет и лятото). Хората трябва често да се инспектират за кърлежи и бързо да ги отстраняват, когато бъдат открити.

 

Библиография:
Bennett JC, Plum F., eds. Cecil Textbook of Medicine. 20th ed.
Fields BN, et al., Fields Virology, 2nd ed.