От известно време учените отдават повишено внимание на употребата и действието на химични съединения, които масово навлизат в употреба в ежедневието ни, без да са достатъчно добре проучени. Сред тези съединения е и т.нар. перфлуороалкил и неговите производни, ползвани при направата на незалепващи тигани и водонепромокаеми опаковки за фаст фууд продукти.

 

Оказва се, че перфлуороалкилите вече нашироко са навлезли в употреба за битови нужди, а за разлика от много други химикали, те може да провокират видими последствия върху състоянието на тялото ни. И колкото по-подробно учените проучват действието на перфлуотоалкилите, толкова по-ясно става, че тези последствия са предимно негативни.


 

Учени от Харвардския университет съобщават, че тяхно проучване асоциира перфлуороалкилите с повишен риск от висок холестерол, затлъстяване, имунни нарушения, ракови заболявания и др. Пак според учените основната заплаха за натрупване на тези токсични съединения в организма създава редовната употреба на незалепващи тигани в домакинството.

 

Данните на харвардските учени идват от специализирано проучване, проведено сред 700 души с наднормено тегло и затлъстяване. След 6-месечно стриктно съблюдаване на здравословен хранителен режим при всички тях са установени позитивни промени в теглото. Само една година след прекратяване на стриктната диета обаче при около 95% от участниците в проучването се установява ново повишаване на теглото. Ефектът е често срещан при отслабващите и се означава като йо-йо ефект. Интересното при конкретното проучване е, че учените асоциират връщането на загубеното тегло именно с последствията от редовното ползване на продукти, съдържащи перфлуороалкил.

 

Данните сочат, че успешно стопените чрез диетата излишни килограми се връщат най-бързо и в най-голяма степен при хората, които най-често консумирали храни, приготвени на незалепващи тигани. Интересното е, че йо-йо ефект се установява и при хора, които продължават да се хранят здравословно, но редовно приготвят храната си именно на кухненски съдове, съдържащи перфлуороалкилни съединения.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При проследяване състоянието на тези участници се установява, че в кръвта им има най-високо съдържание на перфлуороалкили, което се свързва със забавяне на метаболизма, а оттам – и с негативен ефект върху теглото. Учените считат, че в дългосрочен план този ефект води до хронични проблеми с холестерола и кръвното налягане, до нарушения в дейността на имунната система и в най-лошия случай – до повишаване риска от ракови заболявания.

 

Най-сериозните последствия съответно застрашават хората, които най-редовно ползват незалепващи тигани и други пособия, съдържащи опасните химични съединения.

 

Учените подчертават, че проучването им е по-скоро наблюдателно и няма как да докаже пряката роля на перфлуороалкилите за влошаване на здравословното ни състояние. Налице е обаче ясна асоциация между високите им нива в организма и високият риск от здравни последстия.