Повечето хора не са наясно какви химикали се съдържат в тютюневия дим, освен никотина, показва скорошно проучване. 
 
Анкетирани по телефона, повече от половината от участниците в проучването са заявили, че биха искали информацията за компонентите в цигарите да бъде изцяло описана върху кутиите или да е достъпна онлайн. 
 
От около 7000 съставки в цигарения дим, 93 са особено токсични, обяснява д-р Кърт М. Рибисъл от Университета на Северна Каролина. 
 
„Доста изненадващ е фактът, че малък процент от хората са чували за тези съставки”, коментира той. 
 
Най-ефективно би било да има достъпна информация за тези химикали и кратко описание на ефектите от тях върху здравето ни, подчертава специалистът, пояснявайки, че цигареният дим съдържа арсен, който причинява увреждане на сърцето, както и формалдехид, който може да доведе до рак на гърлото
 
Екипът от изследователи е анкетирал близо 5000 американци по телефона. Почти една четвърт от тях са заявили, че са пушачи и, че са пушили всеки ден през последния месец. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Специалистите са избрали 24 вредни химикала в тютюневия дим и са ги разделили на 6 групи по 4. Всеки участник е отговорил на върпоси, свързани с 4 от химикалите, избрани на случаен принцип. 
 
Отново, повече от една четврът от анкетирантие са заявили, че целенасочено са търсили информация за съставките на тютюневия дим, като това са най-често младите хора. Повече от половината са казали, че предпочитат тази информация да се намира върху цигарените кутии
 
Едва 8% от участниците в проучването са познавали най-малко 4 от химикалите, изтъкват авторите пред BMC Public Health.
 
Изследователите са категорични, че ако информацията за опасните химикали е по-достъпна, това ще помогне на пушачите да вземат своето информирано и обосновано решение, за това дали да палят цигара или не.