Затлъстяването, заседналият начин на живот, неправилното хранене, тютюнопушенето и стресът са известни рискови фактори, които благоприятстват развитието на сърдечносъдови заболявания.

 

Въпреки това, за добра сърдечносъдова превенция трябва да се контролират и други фактори, които имат значение за развитието на  тези заболявания, тъй като всяко увеличение на риска може да увеличи и риска от летален изход поради сърдечносъдови заболявания.


 

Един от тези фактори е излагането на токсични метали: олово, кадмий, арсен, живак и церий, наред с други.

 

Метали, които се съдържат в храната, която консумираме и във въздуха, който дишаме.

 

По врече на Конференцията на Научния комитет на Испанското дружество по лабораторна медицина, д-р Монсерат Гонзалес Естеча е обяснил последствията, които тези тежки метали могат да имат върху сърдечносъдовото здраве.

 

Токсични метали и оксидативен стрес

Продължителното излагане на токсични метали причинява оксидативен стрес.

 

Добре известно е, че оксидативният стрес може в крайна сметка да увреди всички части на клетката - ДНК, РНК, протеини, липиди на плазмената мембрана, липиди на вътрешната митохондриална мембрана и ядрената обвивка.

 

Д-р Гонсалес Естеча посочва, че в резултат на това наличността на азотен оксид намалява - той действа съдоразширяващо и благоприятства циркулацията, възпалението и апоптозата - клетъчната смърт се увеличават, може да има увреждане на ендотела, който покрива вътрешността на кръвоносните съдове и така се предотвратява тяхното възстановяване, инхибира се образуването на нови кръвоносни съдове и се повишава агрегацията на тромбоцитите.

 

Всичко това може да насърчи появата на хипертония, атеросклероза, тромбоза и сърдечносъдови заболявания.

 

Тези заболявания прогресират без клинична изява и често се диагностицират твърде късно.

 

Това, което е възможно, чрез клиничен лабораторен анализ, е да се измерят продуктите, генерирани от оксидативния стрес.

 

Клиничните лабораторни изследвания биха имали ключова превантивна роля, точно както се измерват нивата на холестерола или кръвната захар.

 

Олово в горивото

От 20-ти век насам, световното население е значително изложено на олово, поради употребата на бензин.

 

Д-р Монсерат Гонзалес Естеча обяснява, че най-проучените му ефекти върху сърдечносъдовата система са сързани с развитие на високо кръвно налягане.

 

В допълнение, оловото е свързано с коронарна болест на сърцето, инсулт, периферно артериално заболяване и промени в сърдечносъдовата функция, като хипертрофия на лявата камера и нарушения на сърдечния ритъм.

 

Оценен е и рискът за околната среда и здравето от излагане на церий - друг силно замърсяващ микроелемент, използван като компонент на катализаторите и като добавка към дизела, пояснява специалистът.

 

Кадмий от тютюневия дим

Кадмият, който идва главно от тютюневия дим, може да участва във възникването на атеросклероза.

 

Атеросклеротична плака може да започне да се образува от ранна възраст.

 

Колкото по-голяма е плаката, толкова по-голям е рискът от разкъсване и/или тромбоза, които биха могли да причинят инфаркт на миокарда или инсулт.

 

Докато това се случи, може да мине много време без никакви симптоми.

 

Живак

Риба тон, риба меч, акула, скумрия или щука са някои от рибите, които съдържат най-много живак.

 

Въпреки че доказателствата са малко, при възрастни и в някои проучвания със силно изложено население, се е наблюдавала известна връзка между метилживак от консумацията на замърсена риба с инфаркт на миокарда, аритмии, артериална хипертония, намалена вариабилност на сърдечната честота и развитие на атеросклеротични плаки, пояснява д-р Гонсалес Естеча.

 

Арсен

Според Националния институт по ракови заболявания, можем да бъдем изложени на арсен чрез тютюн, замърсена вода или храна, приготвена със зеленчуци, които са били напоени със замърсена вода.

 

Смята се, че излагането на арсен от замърсена питейна вода е по-вредно за здравето, отколкото излагането от замърсена храна.

 

През последните години се предполага, че арсенът може да има важна роля в развитието на атеросклероза, хипертония, диабет, коронарна артериална болест или инсулт.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/cardiologia/exposicion-metales-toxicos-aumenta-riesgo-enfermedades-cardiovasculares_7031

https://www.cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/sustancias/arsenico