Живеем заобиколени от пластмаса.

 

Световното производство е достигнало обем от 368 милиона тона годишно.


 

Всички пластмасови предмети постепенно се разпадат и стават невидими микропластмаси, които замърсяват околната среда и могат да проникнат в човешкото тяло.

 

 

Рисковете от микропластмасата за здравето на мозъка

Микропластмасите са открити в сол, чешмяна и бутилирана вода, козметика, плодове и зеленчуци, миди и риба.

 

Когато тези микропластмаси влязат в тялото, те могат да се озоват в мозъка, където причиняват възпаление и насърчават развитие на неврологични заболявания.

 

Проучване, проведено в Националния университет Кюнгпук, Южна Корея, с лабораторни модели, е доказало, че микропластмасите, погълнати с вода през устата, могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да попаднат между мозъчните клетки.

 

Изследователите са оцветили микрочастиците с флуоресцентни вещества, за да проследят траекторията им с помощта на скенери.

 

След няколко дни те са потвърдили, че частици от два микрометра и по-малки започват да се натрупват в мозъка, по-точно в микроглиалните клетки.

 

Тези клетки формират имунната система на централната нервна система и тяхната функция е да унищожават вируси, микроорганизми и предракови клетки, които могат да увредят мозъка.

 

В останалата част от тялото белите кръвни клетки поемат тази задача. Те обаче не преминават кръвно-мозъчната бариера.

 

Промяната на микроглиалните клетки може да насърчи и влоши неврологични заболявания като Алцхаймер, Паркинсон или множествена склероза.

 

За да проучат по-отблизо ефекта на микропластмасата върху микроглиалните клетки, изследователите са направили клетъчни култури.

 

Те са наблюдавали, че клетките се променят, растат по-бавно, делят се по-малко и произвеждат маркери за възпаление, наречени цитокини.

 

Настъпила е и клетъчна смърт.

 

Всичко това предполага, че микропластмасата уврежда мозъка.

 

Повишен риск от съдови заболявания

 

Проучването на National Kyungpook е пробив, подобно на други изследвания на специалисти в областта на кардиологията, клетъчни биолози и химици от университета в Марбург, Германия, наскоро публикувани в PLoSOne.

 

Екипът е заключил, че микропластмасата е нов рисков фактор за съдови заболявания.

 

Първо са провели експерименти с клетъчна култура с микрочастици от полистирол - един от четирите най-разпространени пластмасови материала, и са установили, че клетките в стената на кръвоносните съдове развиват повече рецептори за свързване с имунните клетки.

 

Резултатът е бил, че имунните клетки, които обикновено се движат свободно в кръвта, са се прикрепяли в голям брой към стените на съдовете.

 

Имунните клетки от своя страна реагират на контакт с микропластмасите, като освобождават възпалителни протеини.

 

Повече възпалителни процеси в кръвта

 

Изследователите са открили нещо друго - ако пластмасови частици се инжектират в кръвния поток на лабораторни модели, материалът се натрупва в черния дроб, който след това се възпалява остро.

 

Стената на аортата също показва повишени нива на възпаление.

 

Как да избегнем микропластмасата?

Микропластмасата не може да бъде напълно избегната, защото се намира в храната, питейната вода и дори във въздуха.

 

Но можем да намалим излагането си, като предприемем някои мерки, например да не използваме козметика, която може да съдържа микропластмаса, като ексфолиращи продукти.

 

Един от начините да я избегнем в тези продукти е да заложим на сертифицирана натурална козметика.

 

Генерирането на микропластмаса може да бъде избегнато и чрез намаляване на употребата и приложението на всякакви пластмасови предмети, особено на опаковки за храни.

 

Облеклото от синтетични влакна също генерира микропластмаса.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/ecologia/microplasticos-cerebro_9264

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34788346/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34627918/